7 smrtnih grijehova u postavljanju slika

0

Veoma ste ponosni na svoju kolekciju slika te želite da je konačno okačite na zid. Ipak, pazite se sledećih grešaka.

 

Korištenje samoljepljivih kukica se ne preporučuje iz dva razloga: vaše remek djelo bi moglo završiti na podu te jednom kada ih budete skidali, postoji vjerovatnoća da ćete “zguliti” farbu, dio zida, tapetu…

 

Ako ne znate sami odrediti koja je kukica i dužina špage najbolja za vašu sliku, posavjetujte se u radnji koja se bavi prodajom istih ili u umjetničkoj galeriji. U suprotnom se može desiti da uzmete neodgovarajuću kukicu i špagu te da slika bude nakrivljena ili da padne na pod.

 

Postavljanje slika u prostorijama sa visokom temperaturom ili čestom promjenom iste nije preporučljivo. Naime, temperatura može ubrzati “starenje” rama i slike pa izbjegavajte da ih postavljate na sunčanoj strani, u blizini radijatora ili drugih grejnih tijela.

 

Ako su direktno izložene sunčevoj svjetlosti, vaše slike i fotografije će vremenom izblijediti.

 

Izbjegavajte postavljanje slika u kuhinji ili kupatilu. Zašto? Česta i ekstremna promjena vlažnosti će oštetiti i sliku i njen ram.

 

Nikada nemojte postavljati sliku da direktno do zida. Uvijek iza nje postavite, na primjer, šibicu ili neku drugu tanku stvar koja će je odvojiti od zida i spriječiti mogući razvoj plijesni.

 

Imajte na umu da ram treba da se slaže sa slikom ili da je “poboljša”, a ne da bude sam po sebi umjetničko djelo.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info