10 namirnica koje pomažu u sprečavanju raka

1

Bolest novog doba? Da li smo sami krivi za njen nastanak? Nažalost, da. Svjesno ili ne, činjenica je da je ona nastala ljudskom krivicom. Kako vrijeme prolazi, tako i mi postajemo sve manje otporni i imuni, a na ruku nam ne idu ni stvari koje se dešavaju oko nas (sve veća zagađenost životne sredine, hrana sumnjivog kvaliteta i porijekla). Dodajte neke od sledećih namirnica u svakodnevnu ishranu te spriječite pojavu raka i drugih opasnih bolesti!

 

Bijeli luk

On sadrži sumporna jedinjenja koja mogu stimulisati imunološki sistem u borbi protiv raka, a ima i potencijal da smanji rast tumora. Studije sugerišu da je on odličan lijek u borbi protiv raka želuca te da veoma efikasno smanjuje rizik od pojave istog.

 

Brokula

Brokulu možemo nazvati i supernamirnicom, jer sprečava pojavu raka te je treba što češće konzumirati. Ali pazite: studije pokazuju da je najbolje da je obarite ili čak da je jedete svježu. Naime, ako je spremate u mikrotalasnoj, ona gubi 97% svojih zaštitnih svojstava. Prema tome, znate šta vam je činiti!

 

Brazilski orah

Mi smo odlučili da se preselimo u Brazil! Što zbog klime, što zbog brazilskog oraha! On je bogat izvor selenijuma, pred kojim ćelije raka požele da nikad nisu nastale! Pazite sad ovo: studije pokazuju da samo 200 miligrama selenijuma dnevno (što je količina koja se nalazi u dva brazilska oraha) smanjuje rizik od raka prostate do 63%, debelog crijeva do 58% i pluća do 46%. Dovoljan razlog da se preselite u Brazil? Ne? OK, možete ga kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane i boljim supermarketima.

 

Citrusi

Dnevna doza citrusa (limun, narandža, grejp, limeta) smanjuje rizik od raka usta, grla i želuca za 50%! Svi na limunadu!

 

Borovnice

Borovnice zauzimaju prvo mjesto kao voće sa najjačim antioksidansima. Oni neutrališu slobodne radikale, nestabilne spojeve koji mogu oštetiti ćelije i dovesti do raznih oboljenja, uključujući rak.

 

Artičoke

Bogat su izvor silimarina, antioksidanta koji može pomoći u sprečavanju raka kože. Super jednostavan recept pogledajte ovdje.

 

Losos

Istraživanja pokazuju da ako bar tri do četiri puta sedmično konzumirate ribu, smanjujete rizik od leukemije, mijeloma i limfoma. Osim toga, istraživanja su pokazala da konzumiranje masnih vrsta ribe (losos, skuša, tunjevina, sardina) smanjuje rizik od karcinoma endometrijuma kod žena.

 

Kivi

On se najčešće poredi sa ručnom bombom! Naime, on ima takvo dejstvo na ćelije raka. Bukvalno ih razara. Sadrži antioksidanse, vitamine C i E, lutein i bakar. Savršeno voće!

 

Crveni luk

Ishrana u kojoj je zastupljen crveni luk može smanjiti rizik od raka prostate do 50%. Za najdjelotvornije rezultate, preporučuje se da se konzumira svjež. Sa pijace, iz prodavnice ili iz vaše bašte – sasvim je svejedno, sve dok ga redovno konzumirate.

 

Kiseli kupus

Studije su pokazale da se prilikom fermentacije kiselog kupusa stvaraju i druga jedinjenja koja imaju anti-kancerogena dejstva. Ukoliko vam je preslan, možete ga isprati u vodi, bez bojazni da ćete izgubiti neka od njegovih ljekovitih svojstava.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info