Pet prirodnih sredstava za čišćenje

0

Čišćenje kuće ne mora da košta čitavo bogatstvo. Skupi proizvodi za čišćenje su puni raznih hemikalija, čije nazive ne znamo ni izgovoriti i ko nam može garantovati da one nisu štetne po zdravlje? Koliko tih proizvoda koristite bez rukavica? Ako su toliko dobri i “zdravi”, zašto se onda moramo zaštititi prilikom njihovog korištenja? Malo smo istraživali te smo pronašli par proizvoda koji su bezbjedni po zdravlje, a veoma dobro odrađuju posao.

 

Ulje čajevca

Ovo eterično ulje je i prirodni antiseptik što ga čini odličnim sredstvom za dezinfekciju vašeg doma. Dovoljno je da u vodu dodate samo par kapi te da oribate podove ili druge površine. Uspjeh zagarantovan!

 

Krupna morska so

Pomiješajte je sa limunovim sokom te očistite sudoper. Apsolutno odlična kombinacija – čisti, daje sjaj i prekrasno miriše. Zagorjela vam je tava? Možete je izribati morskom soli.

 

Alkoholno sirće

Pomiješano sa blagim tečnim sapunom, alkoholno sirće je najbolje sredstvo za odstranjivanje masnoće sa svih površina te za čišćenje podova i prozora. Jednom sedmično ga uspite u odvode da biste ih dezinfekovali i ukonili neugodne mirise.

 

Limun

Ovježite kantu za smeće tako što ćete u nju ubaciti limun koji ste prethodno presjekli popola. Njegov sok će vam pomoći da očistite sve površine u kupatilu i da se riješite kamenca.

 

Soda bikarbona

Odlična je za uklanjanje mrlja sa tepiha, a možete je koristiti i da oribate sudoper ili druge radne površine. Možete je korisiti i kao osvježivač za prostorije koje se često ne provjeravaju (npr. podrum) – otvorite sodu i samo je ostavite u prostoriji.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info