Krvni pritisak – znaci koje ne smijete ignorisati

2

Da li vi ili vaš doktor odbacujete rana upozorenja vezana za krvni pritisak? Odgovor je potvrdan, ako vas bilo koji od ovih “malih” problema nije naveo da preduzmete neophodne korake za smanjenje krvnog pritiska:

 

Pritisak je u gornjoj granici normale

30% odraslih ima blago povišen nivo krvnog pritiska, između 121/81 i 139/89. Ali ova “siva” zona nije zanemariva, jer ona skoro udvostručuje rizik od srčanog udara. Istraživači upozoravaju da veliki broj porodičnih doktora vide povišen pritisak kao stanje koje se treba posmatrati, a ne stanje koje zahtijeva urgentnu pažnju.

 

Postepeno povišenje pritiska

Jedna vrlo korisna studija je pokazala da se krvni pritisak kod žena povećava 8 do 10 jedinica svake dekade, a kod muškaraca za 4 do 5 jedinica, u godinama od 33 do 64. To je dovoljno da završite u kategoriji prehipertenzije ili čak hiprtenzije, što je veoma dobar razlog za vas i vašeg doktora da se na vrijeme borite protiv visokog pritiska.

 

Pritisak je visok samo u ordinaciji

Takozvana doktorska hipertenzija, odnosno povišen pritisak koji se mjeri u doktorskoj ordinaciji, ali ne i na drugim mjestima (kod kuće, na poslu i slično) nije nešto što možete ignorisati. U jednoj studiji koja je provedena u Škotskoj, ljudi koji pod stresom pokazuju znakove povišenog pritiska pokazivali su i znake krutih arterija i zamorenog srca što kasnije dovodi do visokog krvnog pritiska.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info