Da li sami sebi izazivate glad?

3

Da li stalno osjećate glad? Ove prehrambene navike mogu biti uzrok vaše nezasitne želje za hranom.

 

Začinsko bilje i začini

Iako su začinsko bilje i začini veoma dobri po vaše zdravlje, oni vam istovremeno mogu “otvoriti” apetit te ćete možda baš zbog njih stalno osjećati glad:

Senf: Dodavanje senfa hrani povećava lučenje i protok pljuvačke i sokova za varenje što je zapravo prirodan način stimulisanja apetita.

Đumbir: Da li ste znali da je on odličan lijek za ublažavanje jutarnje mučnine? Takođe, poznat je i po tome što stimuliše apetit i smanjuje grčeve u stomaku.

Peršun: Dobar je za reumu, ali istovremeno i stimuliše apetit.

 

Ne jedete dovoljno proteina

Proteini pomažu u “uvjeravanju” mozga i želuca da su dovoljno nahranjeni i zadovoljni; budite škrti na njima i glad vas može odvesti do prve kese čipsa koja vam se nađe u blizini. U nedavnom istraživanju, volonteri kod kojih je dnevna konzumacija proteina pala ispod 15% od ukupnog unosa kalorija su bili daleko gladniji nakon doručka i jeli su puno više grickalica od volontera čiji je unos proteina bio na normalnom nivou. Savjet: proteine je najbolje unositi za vrijeme doručka.

 

Piće prije večere

Slobodno smijete popiti čašu vina ili bilo koji drugi aperitiv prije večere, jer je dokazano da alkohol ne “otvara” apetitit. S obzirom na to da aperitivi ne sadrže visok procenat alkohola, oni čak pomažu varenje hrane. Ne postoje naučni dokazi koji aperitiv najbolje pomaže kod varenja. Navodno, svi su isti (jedino što postoji razlika u okusu). Bitna stvar je da oni ne utiču na apetit pa prema tome: živjeli i prijatno!

 

Slatko i slano

Tokom nekoliko poslednjih dekada, proizvođači hrane su otkrili da svi imamo, naizgled, nezajažljivu želju za šećerom i soli. “Pomogli” su nam tako što su natrpali namirnice bolesno visokim količinama ovih supstanci. Znate li da sos za tjesteninu sadrži više šećera nego jedna kugla sladoleda od vanilije? Ili, da li ste znali da je moguće da se više soli nalazi u žitaricama koje jedemo za doručak nego u pomfritu? Ovaj sveobuhvatni “napad” na naše čulo ukusa ima opasne nuspojave koje se ogledaju u tome da mi želimo sve više i više hrane. To se dešava zato jer nas prerađena hrana stavlja na “klackalicu” okusa: pojedemo nešto slatko i ubrzo nam se traži nešto slano, a glavni razlog za ovo je to što šećer i so stimulišu apetit.

 

Dijetalna hrana

Već smo upoznati sa činjenicom da većina namirnica niže masnoće sadrži više šećera, ugljenih hidrata te natrijuma, a sve s ciljem da joj se pojača i poboljša ukus. Nova istraživanja pokazuju da ovakve namirnice potiču prejedanje! Takođe, studija pokazuje i da umjetni zaslađivači u tzv. dijetalnim sokovima stimulišu apetit. U nekim drugim slučajevima možda bismo vam i preporučili originalnu verziju datog proizvoda, ali s obzirom na to da se radi o gaziranim pićima, reći ćemo samo ovo: ne, ne i ne.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info