5 običnih proizvoda koji mogu uticati na vaše zdravlje

0

Često vidimo naslove i vijesti koji nas upozoravaju da se u običnim proizvodima nalaze opasne hemikalije koje mogu imati izrazito negativan uticaj po naše zdravlje. Nažalost, ovo se dešava sve češće. Da vidimo neke od proizvoda koji nam mogu naškoditi.

 

Polistiren

Od njega se često prave posude za dostavu hrane. Problem leži u tome što stiren može “ući” u hranu i vodu. Ako naručujete hranu koja se pakuje u ovim posudama, izbjegavajte one komade koji direktno dolaze u dodir sa polistirenom (obično na dnu posude).

 

Teflonsko posuđe

Ako se zagrijava do veoma visokih temperatura, teflonsko posuđe može ispuštati plinove koji sadrže tertafluoroetilen, za koji se smatra da je kancerogen. Da se ovo ne bi dešavalo, nikada nemojte prazno teflonsko posuđe izlagati veoma visokim temperaturama.

 

Dotrajalo posuđe

Ono može oslobađati aluminijum, koji se povezuje sa Alzheimerovom bolesti. Potrebno je da ga se što prije riješite, jer aluminijum direktno dospijeva u hranu. Lisnato povrće (špinat) i kisele namirnice (paradajz) ga najviše apsorbuju.

 

Plastične boce

Sadrže polietilen tereftalat (PET), a smatraju se bezbjednim samo ako se jednom koriste; ne bi se trebale ponovo koristiti, jer postoji mogućnost da su “pokupile” bakterije tokom prve upotrebe. Skoro smo vidjeli zašto ih uopšte ne bi trebalo koristiti.

 

Igračke, zavjese za tuš, plastični namještaj

Sve navedeno sadrži polivinil hlorid (PVC), a on često sadrži omekšivače koji se zovu ftalati. PVC oslobađa toksične hemikalije prilikom proizvodnje. Ftalati mogu oštetiti jetru, bubrege i reproduktivni sistem životinja. Osim toga, oni mogu omesti rast i razvoj djece, ukoliko su izložena igračkama od PVC-a.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info