8 najboljih savjeta za kožu koje nikada niste čuli

0

Jednostavno? Da. Predvidivo? Teško. Postoji mnoštvo načina pomoću kojih će vaša koža izgledati mlađe, svježije i sjajnije, a neke od njih nikada ne biste uspjeli pogoditi.

 

Apotekarska krema

Da, čak i mala tuba najjeftinije kreme će dobro obaviti “posao”. Dnevna krema ili losion koji sadrže glicerin ili neki drugi hidratizirajući sastojak će pomoći vašoj koži da se obnovi mnogo efikasnije. Dakle, cijena kreme igra najmanju ulogu – bitan je njen sastav. Fabričke kreme će nas privući zbog svog atraktivnog pakovanja ili mirisa, ali treba imati na umu da skuplje ne znači i bolje.

 

Opustite se, to je samo vježbanje

Vježbanje je veoma bitno, ali je isto tako bitno i da budete opušteni dok to radite. Ukoliko naprežete vilicu i vrat prilikom vježbanja, vratne žile postaju izraženije te vuku kožu lica ka dole. Samim tim, dolazi do opuštanja kože, a to želimo da izbjegnemo. Opustite se i uživajte u vježbanju. To ipak nije teški fizički rad.

 

Uvijek je sunčano

Nemojte misliti da ste zaštićeni od sunca samo zato što niste direktno izloženi njegovom uticaju. Za razliku od srednjetalasnog ultraljubičastog zračenja, dugotalasni zraci prodiru i kroz prozore kancelarija, domova, auta… Upravo zbog toga se preporučuje korištenje kreme za sunčanje, 365 dana godišnje, i po kiši i po suncu. Osim toga, dokazano je da ona ima čak i bolja svojstva od kreme protiv bora. Dakle, dvije muve jednim udarcem!

 

Sunce nije jedini krivac

Ni kreme sa najvećim zaštitnim faktorom nas ne mogu zašititi od unutršnjih izvora toplote, kao što su grijalice, radijatori i slično. Direktna izloženost toploti na udaljenosti do jednog metra može izazvati crvenilo ili iritaciju kože. Ako ikako možete, trudite se da budete udaljeni bar metar i po od izvora toplote.

 

Što manje, to bolje

Razne vrste filera su danas dostupnije nego ranije te su jedan od popularnih tretmana. Ipak, treba biti oprezan: često se zna desiti da se pacijentkinje pa i njihovi doktori zanesu i pretjeraju – naime, njihove oči, usta pa čak i linija brade mogu postati relativno male u odnosu na obraze koji se popunjavaju filerima. Doktori savjetuju da je najbolje da se popunjavaju “periferni” dijelovi lica (brada, predio između jagodica i ušiju), jer se tako licu vraćaju mekoća i ravnoteža, a neće se ni primijetiti da ste bili na tretmanu.

 

Nema toga što botoks ne može

Ili se bar tako čini. Osim što efikasno uklanja borice oko očiju, nekoliko jedinica ove injekcije može “skupiti” istaknute žlijezde ispod vilice – one koje stvaraju podbradak i mlitavost kože na vratu. Ipak, iako ovaj tretman može “izoštriti” predio ispod brade kod nekih pacijenata, on neće smanjiti mlitavi izgled kože na cijelom licu. Dakle, najbolje ga je ne koristiti, ako baš ne morate.

 

Neflaširana voda

Obično se savjetuje da pijemo što više vode, kako zbog cjelokupnog zdravlja tako i zbog izgleda naše kože. Međutim, izbjegavajte da pijete vodu direktno iz boce – naime, ako pijete vodu iz boce to može pogoršati izgled linija (čitaj: bora) oko usta te ubrzati njihov razvoj. Isto se dešava i ako pijete na slamčicu. Na kraju, ne radi se samo o vodi već o bilo kojem flaširanom piću. Dakle, naspite napitak u čašu i uživajte bez ikakve bojazni da će doći do stvaranja bora.

 

Spavanje

Spavanje je veoma bitno, ali ono može pogodovati i bržem razvoju bora. Da bi se ovo spriječilo, savjetuje se spavanje na leđima. Ne možete? Pokušajte sa drugom strategijom: glatke jastučnice. Najbolje su one od satena ili svile.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info