Sve što ste željele znati o botoksu (a niste se usudile pitati)

0

Iako je on jedan od najpoznatijih kozmetičkih tretmana u svijetu, još uvijek postoje određena pitanja na koje biste željeli znati odgovor, zar ne? Da li je on pogodan za vas? Uh, to zavisi od vašeg ukusa, debljine novčanika i tolerantnosti prema iglama. Objasnićemo vam sve…

Da li botoks sprečava pojavu bora?


Apsolutno. On može privremeno izbrisati ili smanjiti horizontalne linije na čelu, vertikalne linije koje nastaju usljed “mrštenja” te borice oko očiju. Botoks može podići i uglove usana i obrva, koje se opuštaju kako starimo, a osim toga može pomoći i kod problematičnog izgleda brade i vrata.

Da li ću od botoksa izgledati kao da mi je lice zaleđeno?


On nema uticaj na nerve koji izazivaju osjećaj i vi se nećete osjećati ukočeno. Kada se pravilno koristi, on će podići vaše obrve te će one imati zanimljiv i prirodan izgled. Ipak, ukoliko se previše botoksa doda u “opasno” područje (horizontalne linije čela), onda se dobija neprirodan izgled te će vaše obrve izgledati kao da ste Spok iz Zvjezdanih staza. Upravo zbog toga je bitno da tretman radi doktor sa višegodišnjim iskustvom.

Da li boli?


Kao i većina injekcija, botoks može biti malo bolan, posebno na predjelu između obrva. Neki doktori savjetuju primjenu lokalne anestezije deset minuta prije tretmana ili da se područje ohladi ledom, kako bi se “umrtvilo”.

Da li botoks ima i neželjena dejstva?


Svaki lijek ima i neželjena dejstva, tako da ni botoks nije izuzetak. Srećom, ona su mala i kratkotrajna. U jedan od 5% slučajeva, može doći do blagog opuštanja obrve ili kapka, koje se povlači u roku od dvije sedmice. Kod nekih pacijenata se mogu pojaviti modrice.

Koliko košta?


Cijene variraju od dokora do doktora te od klinike do klinike. Prosječna cijena tretmana u Americi iznosi oko 400 dolara. Međutim, kod nas je i skuplji. Preporučujemo oprez. Ukoliko ste se već odlučili na tretman botoksom, idite kod doktora koji ima iskustvo. Možda ćete i platiti više, ali na taj način ćete izbjeći situaciju da ponavljate tretman u roku od par sedmica (zbog nedovoljne količine botoksa. Što niža cijena tretmana, to i manje botoksa te tako tretman morate ponavljati u veoma kratkom vremenskom roku).

Koje je idealno doba za početak tretmana botoksom?


Ne treba vam sve dok vam se ne pojave bore koje želite sakriti. Osim toga, možete ga bezbjedno korisititi kad god imate problem sa borama. Ne postoji problem sa dugoročnim korištenjem: postoje ljudi koji ga koriste više od dvadeset godina, bez ikakvih loših efekata.

Koliko traje?


To varira od pacijenta do pacijenta, ali dobri rezultati traju obično tri i po do četiri mjeseca.

Da li će moji prijatelji primijetiti da sam koristila botoks?


Da i ne. Dobar tretman će vam dati svježiji izgled te je vrlo vjerovatno da ćete izgledati mlađe. Znakovi raspoznavanja da ste imali loš tretman botoksom su glatko i sjajno čelo ili čelo i borice oko očiju koje se ne pomijeraju dok se smijete ili plačete.

Šta mogu očekivati dan nakon tretmana?


Ne previše. Razultati počinju biti vidljivi u roku od par dana, a postepeno se razvijaju tokom perioda od dvije sedmice. Nakon toga, rezultati su skroz vidljivi i traju do četiri mjeseca.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info