Šminka: 14 trikova za mlađi izgled

1

Sa pravim trikovima, šminka će vam pomoći da izgledate i do deset godina mlađe. Probajte, uopšte nije teško.

Hidratacija


Ovo je ponovljeno toliko puta, ali ipak, da kažemo još jednom: prije nego i pomislite na šminku, potrebno je da redovno nanosite hidratantnu kremu na lice. Ona će vašoj koži vratiti vlažnost te će koža izgledati ljepše i zdravije. Dakle, prvo krema pa onda sve ostalo!

Tečni korektor


Ironija: kako starimo, tako imamo i više dijelova za korekcije, ali korektor može privući pažnju na bore i linije. Ako želite proizvod koji prikriva i koriguje crvenilo i tamne mrlje, potreban vam je korektor koji to radi u tren oka, kao što je tečni korektor u obliku olovke. Ne sadrži vosak, lagan je, ne skuplja se u borama i dobro prikriva nedostatke.

Žućkasti puder


Od žućkastog pudera, vaša koža izgleda toplije, a što ona toplije izgleda to i vi izgledate mlađe. Kraj priče.

Koristite spužvicu


Vaš novi najbolji prijatelj je vlažna spužvica. Potrebno je iz nje iscijediti svu vodu te vrh umočiti u puder (puder prvo istisnite na suprotnu stranu dlana), a zatim ga “utapkajte” na lice. Spužvica će upiti, a vlaga razrijediti puder tako da ćete dobiti optimalnu strukturu pudera koja je potrebna da se “prekrije” lice.

Što vlažnije, to bolje


Ništa vam neće dati vremešni izgled kao šminka u prahu! Poznati svjetski šminkeri preporučuju korištenje krema, gelova, tečnosti i svih drugih proizvoda koji ne zahtijevaju četkicu. Što je vaša koža više hidratizirana, to će mlađe i izgledati.

Istaknite jagodične kosti


Nakon dugih godina prikrivanja, konačno je došlo vrijeme da istaknete jagodične kosti. Kako starimo tako gubimo i masnoću iz lica, jagodične kosti postaju sve izraženije, a to možemo i iskoristiti. Nanesite rumenilo na najviše tačke jagodične kosti te ćete na taj način istaknuti crte lica.

Samo ako morate


Kako starimo tako nam i lice postaje asimetrično, a velika je greška ako to pokušavate ispraviti tako što ćete preoblikovati izgled svojih obrva. Pretjerano čupanje obrva neće ništa promijeniti – samo će vam obrve biti tanje. Ako vam uopšte bude potrebno čupanje obrva, onda se riješite najupadljivijih dlačica. Za sve više od toga, posjetite profesionalca.

Svjetlija olovka za obrve


Kada olovkom popunjavate obrve, koristite uvijek onu koja je za nijansu svjetlija od boje obrva (ako imate plave obrve, koristite za nijansu tamniju olovku). Na ovaj način postižete blaži i prirodniji izgled obrva.

Uvijte trepavice


Ako imate preko trideset i pet godina, onda je došlo i vrijeme za uvijanje trepavica. One se, kako starimo, izravnavaju, a mi moramo stvari podizati nagore, protiv sile gravitacije. Čak i ako preskočite nanonešenje maskare, uvijanje trepavica će učiniti da vaše oči izgledaju veće i sjajnije.

Nanesite podlogu za sjenku za oči


Samo mala količina podloge za sjenku će vam pomoći da sjenka ostane tamo gdje i treba – samo na kapcima. Ovo je posebno bitno, ako na kapcima postoji i najmanja bora. Izbjegavajte nanošenje kreme umjesto podloge, jer ćete pogoršati stvar i nećete moći zaustaviti razmazivanje sjenke.

Nosite smeđi ajlajner


Koristite crni ajlajner još od srednje škole svaki dan i vjerovatno ga znate nanijeti i zatvorenih očiju. Ipak, došlo je vrijeme da okončate tu vezu. Tamno smeđa jednako je efektna kao crna, ali izgleda manje neskladno. Intenzitet je isti, ali je dojam sofisticiraniji i suptilniji. Povucite liniju samo duž gornje trepavice te podignite linije na vanjskim uglovima pomoću štapića za uši. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina da otvorite oči.

Sedefasta sjenka


Samo trunka blagog sjaja licu vraća svježinu. Činjenica je da žene, kada uđu u tridesete, počinju i da gube svoj prirodni sjaj. Srećom, postoje proizvodi koji nam ga mogu vratiti. Haleluja! Nanesite neku od nježnih boja (šampanjac, kalaj ili zlatno ružičastu) na unutrašnje uglove i probudite lice.

Maskara za produžavanje trepavica


Tokom godina i trepavice postaju rjeđe, a konvencionalna mudrost nalaže da se u tom slučaju nosi maskara za gustinu. Međutim, konvencionalna mudrost je, u ovom slučaju, veoma pogrešna. Vaše trepavice ne mogu izdržati dodatnu težinu te će se izravnati. Upravo zbog toga se preporučuje korištenje maskare za produžavanje trepavica koja nije toliko teška. Takođe, birajte one sa što tanjim četkicama, jer ćete tako maskaru lakše nanijeti na trepavice.

Prirodna boja


Tužna je činjenica da se, kako starimo, naše usne smanjuju. Posebno gornja. Da bismo izbjegli “katastrofu”, najbolje je da se držimo nijansi koje poboljšavaju prirodnu boju usana nego da skrećemo pažnju na iste.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info