6 razloga zbog kojih vaša dijeta nema efekta

0

Proveli ste zadnjih sedam dana trudeći se da izgubite bar jedan kilogram. Međutim, pokazalo se da u tome niste uspjeli. Dobre vijesti su da problem nije u vašoj volji – možda samo pravite greške koje vas sprečavaju u postizanju željenih rezultata.

 

Nedovoljno jedete

Možda ćete morati povećati unos kalorija da biste ponovo aktivirali metabolizam. Naime, ako unosite manje od 1200 kalorija dnevno, ne samo da ne unosite dovoljno hranjivih materija već usporavate i vaš metabolizam, upravo zbog manjka istih. Isto tako, ako preskačete obroke s ciljem da smršate, vaše tijelo može izgubiti sposobnost da se osjeća sitim. U roku od sat vremena nakon buđenja trebali biste unijeti 300 do 500 kalorija, u sklopu kojih bi trebalo biti 10 do 15 grama proteina i vlakana. Na ovaj način ćete osigurati normalno funkcionisanje metabolizma.

 

Jedete nakon vježbanja

Sagorijevanje 300 kalorija tokom treninga je razlog za slavlje… ali nagrađivanje visoko kaloričnim poslasticama vam neće pomoći da se riješite suvišnih kilograma. Vi ćete vjerovatno precijeniti koliko je trening sagorio kalorija i potcijeniti koliko ste pojeli. Čak i ako vježbate samo zbog kondicije, bitno je imati kalorije na umu.

 

“Dijetalni” sokovi

Istraživanja pokazuju da “dijetalna” pića imaju sasvim suprotan efekat: vještački zaslađivači mogu povećati nivo inzulina te smanjiti nivo šećera u krvi što može stimulisati glad i premjestiti postojeće kalorije u organizmu u masne ćelije. Prostim riječnikom: i dijetalni sokovi vas debljaju. Nula šećera ili ne, imajte u vidu da je jedino piće od kojeg se nećete udebljati, a koje će vam pomoći da izgubite kilograme, voda i samo voda. I tačka.

 

I vaši prijatelji imaju problem sa težinom?

Istraživanja pokazuju da, što se tiče debljine, važi pravilo “S kim si, takav si”. Naime, sa svakim prijateljem koji ima višak kilograma, vi povećavate rizik da se udebljate za 0.5%. Što bi rekli, sa četiri prijatelja to je 2%. Ovo važi i ako ih ne viđate redovno ili ako oni oni žive kilometrima daleko od vas. To je možda zato što se kod vas mijenja percepcija o prekomjernoj težini te se čini da je u redu to što imate višak kilograma, jer su i ljudi oko vas takvi. Mi preporučujemo: svi na dijetu i vježbanje! Biće vam puno lakše, ako vam je i neko blizak na istom režimu.

 

Ne pijete vino?

Nova istraživanja pokazuju da su žene koje su dnevno pile jednu do dvije čaše vina “dobile” manje kilograma u vremenskom periodu od 13 godina od žena koje nisu pile alkohol. Prema tome, slobodno večeras zovite najbolju prijateljicu na “šačicu” razgovora i čašu vina. Živjele!

 

Ne unosite ugljene hidrate ili masti?

Odricanje bilo koje grupe namirnica (namirnice koje sadrže ugljene hidrate ili masti) vas može ostaviti bez hranjivih sastojaka koji organizmu daju energiju. Jedna studija je pokazala da osobe koje su na dijeti i ne unose dovoljno vitamina C i kalcijuma imaju veći rizik od nakupljanja sala u predjelu trbuha. Trik je u raznovrsnoj dijeti prilikom koje ćete konzumirati zdrave masti (maslinovo ulje) i ugljenje hidrate koji se nalaze u voću. Na kraju, najveći razlog zbog kojeg dijete bez, na primjer, ugljenih hidrata ne uspijevaju na duge staze: mislite da ćete moći cijeli život provesti, a da ne probate kolač, tjesteninu ili pecivo? Nismo ni mislili.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info