5 načina da spriječite jo-jo efekat dijete

0

Neprekidni ciklus dobijanja i gubljenja kilograma je težak teret koji oterećuje vaš um, a on ima i nesagledive posljedice na sposobnost vašeg organizma da probavlja hranu koju konzumirate. Upravo sada je pravo vrijeme da se riješite dijeta sa jo-jo efektom, uz pomoć ovih malih savjeta.

 

Gubitak težine se ne dešava preko noći

Za sve one koji su se navikli na jo-jo efekat, vrijeme je da promijenite svoju precepciju mršavljenja. Gubitak težine na zdrav način se ne dešava preko noći ili par dana pred vjenčanje vaše najbolje prijateljice ili dvije sedmice prije nego ste planirali obući omiljenu haljinu. Iako je veoma primamljivo da se uzdržavate od hrane prije nekog velikog događaja, jednostavno to nemojte raditi. Izgubićete par kilograma koji će se veoma brzo vratiti i onda će ih biti još teže “skinuti”. Što sporije gubite težinu to će se i ona sporije vraćati.

 

Novi način razmišljanja

Umjesto pronalaženja stimulacije ili utjehe u hrani, vrijeme je da počnete razmišljati drugačije: ako niste dovoljno gladni da pojedete jabuku, onda niste uopšte gladni. Kada sledeći put budete htjeli zgrabiti kesicu čipsa ili se prošetate do frižidera, zapitajte se da li ste stvarno gladni ili vam je samo dosadno. Što postanete samosvjesniji, manje su šanse za bezumno prejedanje, a samim tim ćete se držati redovnog plana dijete.

 

Shvatite da je to promjena životnog stila

Ako želite da izgbite težinu na zdrav način i da zadržite novi izgled, vaša “veza” sa hranom se mora promijeniti iz korijena. Shvatite da vi niste samo na dijeti već i da mijenjate svoj životni stil. Logično je da će se kilogrami vratiti, ako poslije dijete počnete da sumanuto jedete. Zato se ovo i zove jo-jo efekat. Riješite ga se, jednom zauvijek, tako što ćete se pravilno i zdravo hraniti i živjeti.

 

Prestanite sa brojanjem kalorija

Bitno je da razumijete koliko pojedine namirnice sadrže kalorija, ali vam izbacivanje istih iz ishrane neće biti od pomoći na duge staze. Da biste izgubili kilograme normalnim putem te da biste tu kilažu i održali nakon dijete, bitno je da jedete raznovrsnu hranu i u umjerenim količinama. Takođe, potrebno je i redovna fizička aktivnost.

 

Budite dobri prema sebi

Prije svega, nemojte biti previše strogi prema sebi. Svi smo ljudi i možemo sebi dozvoliti i da budemo i malo razmaženi, s vremena na vrijeme, ali ako sebe i svoje zdravlje stavite kao prioritet, iz toga se mora izroditi nešto dobro. Ah, i jedna kugla sladoleda sedmično nas neće udebljati. Ipak, pazite da ne pretjerate.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info