Mini vremeplov: New York prije 100 godina

0

Najveći grad u SAD-u je osnovan u prvoj polovini sedamnaestog vijeka. Osnovali su ga holandski doseljenici te su ga nazvali New Amsterdam. Jedno vrijeme je bio i glavni grad SAD-a, a danas je i jedan od najvećih svjetskih centara, bukvalno, svega: industrije, kulture, ekonomije… Vjerovali ili ne, u njemu se govori preko 800 jezika. Grad sa najvećim raznovrsnostima, pretpostavlja se da u njemu žive pripadnici svih vjera te barem jedna osoba iz svake države na svijetu.

Već ste imali priliku vidjeti neke njegove znamenitosti iz vazduha, a dnas ćemo se malo podsjetiti kako je ovaj grad izgledao prije stotinjak godina.

 

High Bridge

High Bridge spaja Manhattan i Bronx preko rijeke Harlem te je najstariji, preživjeli, most u gradu. Projektovan je kao akvadukt, a gradnja je završena 1848. godine. Bio je dio sistema koji je donosio prvu pitku vodu građanima New Yorka. Zatvoren je 1970. godine, a trenutno postoje planovi za njegovo renoviranje, nakon čega će postati most za pješake.

 

Park Row

Park Row je bio dom većini njujorških novina tokom devetnaestog vijeka. U zgradama na slici (s lijeva nadesno) su se nalazile redakcije novina: New York World Newspaper, New York Tribune i The New York Times.

 

Peta Avenija i 51. Ulica

Ova fotografija Pete Avenije i 51. Ulice je izvanredna iz razloga što na njoj nema auta. Fotografisana je 1900. godine, a samo četiri godine kasnije je otvoren njujorški metro.

 

Pogled na Broadway iz ulice Dey

Fotografija je snimljena 1900. godine u ulici Dey, sa pogledom na Broadway. U ovom bloku su nekada stajali i tornjevi Svjetskog trgovinskog centra. Broadway, glavni prolaz čak i tada, bio je pun tramvaja i ponekih konjskih kola.

 

Zgrada Flatiron

Zgrada Flatiron je nadaleko čuvena zbog svog, trouglastog, izgleda. Kada je završena, 1902. godine, bila je najveći neboder u gradu. Na najužem dijelu, široka je tek 1.8 metara.

 

Novinski štandovi

Iako je snimljena 1902. godine, ova fotografija se i ne razlikuje mnogo od današnjih. OK, oblačimo se drugačije i konjska kola i kočije nisu u svakodnevnoj upotrebi, ali je danas isto kao i onda – reklame se nalaze na svakoj površini koja pješacima može “zapasti za oko”.

 

Ulica Mulberry

Ulica koja je puna života! Bila je sjedište “Male Italije”, a može se vidjeti koliko je bila važna njenim stanovnicima – u njoj su kupovali, radili, družili se i zabavljali.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info