8 stvari koje niste znali o šamponu

0

Koristimo ga prilikom svakog pranja kose. Postoji u više varijanti: za suhu, ispucalu, kovrdžavu, ofarbanu, masnu i normalnu kosu; za sjaj, lakše češljanje, bez suza, sa ekstraktima… Ma kombinacije su bezgranične. Ipak, postoje neke stvari koje i ne znamo o šamponu. Pa, da vidimo.

 

Šamponiranje nije najvažniji dio pranja kose

Možete kupiti najskuplji šampon, ali ako ga ne koristite pravilno nećete postići nikakve rezultate. Masaža tjemena i kose, kao i ispiranje, su najvažniji dijelovi pranja. Da biste se riješlili sebuma, potrebno je da masirate glavu prilikom šamponiranja. Takođe, veoma je bitno i temeljno isprati šampon iz kose.

 

Sastojci

Ako šampon sadrži prirodne sastojke, to ne znači da je isti automatski dobar za vas. Primjera radi, limun može da iritira kožu tjemena i folikul dlake. Ili, nana i mentol mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Ako imate osjetljivu kožu, držite se podalje od šampona koji sadrži ove sastojke, bez obzira koliko oni bili prirodni.

 

Reklama i stvarnost

“A zato su svi muškarci u tvom redu!”. Ne očekujte iste rezultate kao što ih vidite na reklamama. U većini slučajeva, kosa koja “reklamira” šampon je zapravo djelo veoma talentovanih i strpljivih frizera. Naravno, reklame ne lažu, ali nikada nećete dobiti takav izgled kose samo zbog šampona. Volumen se može dobiti i feniranjem ili pomoću viklera.

 

Manje je više

Korištenje previše šampona, s ciljem da se stvori što više pjene, je zapravo kontraptoduktivno. Pjena vam može pomoći da efikasno utrljate šampon na kosu, ali istovremeno i sprečava pravilnu masažu kose i tjemena.

 

Kosa se ne navikava na šampon

Ako primijetite da vaš šampon nema dejstvo kakvo je nekada imao, nemojte ga bacati. Kako se mijenjaju vrijeme i godišnja doba, tako se mijenja i vaša kosa te ovo može biti jedan od razloga promjene njene teksture. Ili, možda ne ispirate šampon temeljito te i ovo može biti jedan od razloga zbog kojih je dejstvo smanjeno.

 

Šampon za muškarce…

…je totalna izmišljotina. Po kalitetu je jednak “ženskim” šamponima. Jedina razlika je u mirisu: u šampone koji su namijenjeni muškoj populaciji se stavljaju blaži mirisi nego u proizvode koji su namijenjeni ženama.

 

Skupi ili jefitini?

Pranje kose odgovarajućim šamponom je poput vježbanja: dok god to radite, izgledaćete dobro, ali ako prestanete, nakon tri mjeseca ćete ponovo biti na početku. Imajte na umu da ni najskuplji šamponi ne mogu trajno promijeniti izgled vaše kose.

 

Nisu svi sastojci dobri

Mnogi šamponi sadrže tvari poput amonijum lauril sulfata, natrijum lauril sulfata ili amonijum lauret sulfata, koji pomažu stvaranje pjene. Iapk, ovi sastojci isušuju kožu tjemena te bi bilo pametno da ih se klonite. Umjesto toga, tražite šampon koji sadrži natrijum lauret sulfat, jer je on blaži od navedenih sastojaka.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info