Najbolje kombinacije boja za vaš dom

0

Najbrži način da najlakše uredite kuću? Promijenite boju zidova! Obojite zidove vaših soba bojama koji će se slagati sa namještajem, vašim stilom i načinom života. Bitno je imati na umu da nećete postići ništa time, ako zidove obojite u samo jednu boju. Hej, dosta sa stereotipima. Slobodno se opustite i bojite! Donosimo vam uzbudljive kombinacije, a sigurni smo da ćete se i sami pronaći u nekim od njih.

 

Blijedo plava, tamno siva, svijetlo siva

Tamnija boja zidovima daje dozu ozbiljnosti. Ova paleta se može opisati i kao “tri nebeske nijanse”. Efekat je krajnje elegantna nota koja podsjeća na Skandinaviju. Blijedo plava “snižava temperaturu” prostora koji zbog nje izgleda mirno i spokojno. Ove boje su savršena kombinacija sa namještajem smeđe, sive ili bilo koje druge neutralne boje.

 

Zlatna boja, boja putera, krem boja

Ova paleta boja, koja izgleda kao okupana suncem, djeluje umirujuće, toplo i veselo. Žute nijanse inače privlače ljude upravo zato što su vesele. Ipak, tamniji tonovi boje zlata su pravi blagoslov, jer nisu toliko intezivni te zbog njih prostor neće izgledati kao da je pod reflektorom. Sa “paketom” usko vezanih nijansi – od plafona do poda – dobićete prostoriju u koju ćete uvijek rado ući i boraviti.

 

Boja zelene mahovine, blijedo ružičasta, maslinasta

Navikli smo na boje koje viđamo u prirodi, tako da je njihovo korištenje na zidovima manje riskantno nego što to mislimo, čak i kada su u pitanju jače nijanse. Ovakva kombinacija je pravo osvježenje, jer će vas podsjećati na prekrasnu baštu koja je raj za oči. Iako zidovi izgledaju zasićeni zelenim tonovima, njih ublažuje blijedo ružičasti plafon. Nikada nećete pogriješiti sa zelenom bojom – dovoljno je da pogledate napolje pa će vam biti jasno o čemu pričamo.

 

Pepeljasto ružičasta, boja šljive, boja burgundca

“Duboke boje” su veoma jake pa sa njima treba oprezno postupati. Crvena ima jake asocijacije, tako da je njeno kombinovanje sa drugim bojama posebno bitno. Ona nikako ne ide sa bijelom ili žutom, ali je možete ukrotiti još dubljim tonom crvene i tamnim plafonom, što će umiriti dojam koji ostavlja. Učinak je dramatičan (zbog malenog kontrasta), ali neće šokirati čula.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info