Vodič za kupovinu osnovne odjeće

0

Odjeće nikad dosta, zar ne? Ma koliko god je imale, uvijek će doći dan kada ćemo reći: “Uh, nemam šta da obučem!”. Ipak, da li ikada pomislimo na to koliko novca dajemo za pojedine odjevne predmete? Nema potrebe za pretjerivanjem (skupo ne znači i dobro!), jer uz par malih savjeta, uspjećete da uštedite novac na pojedinim odjevnim predmetima. Da vidimo na koje se to artikle preporučuje trošenje, a na koje ne.

 

Majice

Uštedite na majicama, jer ih nosite direktno na koži te ih i često perete. Koliko god ona bila kvalitetna, boja će vremenom izblijediti i tu vam neće pomoći ni magični deterdžent sa reklama. Osim toga, dezodoransi će vremenom ostaviti tragove ispod pazuha te ćete se takve majice morati riješiti.

 

Farmerke

Odličan komad odjeće koji možete nositi svuda: na posao, dok radite nešto u bašti ili kad idete u provod sa društvom. Nemojte štedjeti na farmerkama, a mi vam savjetujemo da nabavite bar dva “skuplja” para – jedan koji ćete nositi na ravne cipele i drugi koji ćete nositi na štikle.

 

Čarape

Čarape se vrlo brzo cijepaju, posebno zimi, a to se neće spriječiti ni ako kupite one najskuplje. Upravo zbog toga je pametnije kupiti nekoliko jeftinijih pari. Ne kažemo da trebate kupiti najjeftiniju varijantu, ali pokušajte pronaći one koje nisu ni previše jeftine, a ni skupe. Dakle, zlatna sredina.

 

Brushalter

Brushalteri su dobra investicija, jer oni mogu uticati na vaš cjelokupni izgled. Potrebno je da se fokusirate na oblik – odlični brushalteri mogu učiniti da izgledate i do pet kilograma mršavije. Pametno birajte i ne štedite pri izboru.

 

Trendovski modni detalji

Nemojte trošiti ogromne količine novca na trendovske modne detalje. Objašnjenje je jednostavno: oni će biti u trendu jednu sezonu i tu se njihova priča završava. Ako želite da ih imate, birajte jeftinije varijante.

 

Crne pantalone

Kvalitetan par crnih pantalona može trajati godinama. One su vanvremenske i predstavljaju dio garderobe kojem se uvijek rado vraćamo. Nemojte žaliti dati novac za kvalitetan par crnih pantalona, jer će vam se to isplatiti na duge staze – nećete potrošiti ni približno toliko koliko bi potrošile na kupovinu novih, jeftinijih, svake godine.

 

Jakna

Dobra jakna može biti od velike važnosti za cjelokupni izgled. Možete nositi samo majicu i farmerke, ali će fenomenalna jakna vašem izgledu dati sasvim drugu sliku. Potražite jaknu koja će prekriti šire dijelove tijela. Ako imate veće grudi, a manji struk, izaberite jaknu koja je više “koncentrisana” na gornji dio tijela.

 

Haljina

Možete je nositi u skoro svakoj prilici pa ćete željeti da imate jednu ili dvije haljine vrhunskog kvaliteta, koje će vam trajati godinama. Imajte na umu da haljina ne smije biti prekratka. Odlučite se za dužinu do ili preko koljena te ćete je moći nositi svake sezone. Izuzetak su ljetne haljine i na njih nemojte trošiti puno, jer rijetko traju duže od dvije sezone.

 

Cipele za posao

Uh, nemojte žaliti potrošiti novac na ove cipele. U njima ste tokom radnog dana i bitno je da su što udobnije. Kod cipela važi pravilo “što su skuplje to su bolje”, jer one skuplje su obično napravljene od udobne kože koja diše i imaju dodatne jastučiće u svojoj unutrašnjosti koji samo povećavaju osjećaj udobnosti. Preporučujemo klasični stil sa srednjom ili niskom petom.

 

Cipele za izlaske

Vjerovatno ih nećete nositi toliko koliko mislite, a bolje je da kupite jeftinije, jer vam onda neće biti žao ako vam neko u klubu, slučajno, stane na cipelu.

 

Večernja haljina

Obavezno je kupite na rasprodaji. Ne trošite silni novac na večernje haljine, jer koliko uopšte često imate priliku da ih nosite?

 

Večernja torbica

Isti slučaj kao i sa večernjom haljinom – nećete je nositi svaki dan i samo ćete uludo baciti novac.

 

Zimski kaput

Nemojte žaliti da kupite skupi zimski kaput, jer će vam on jako dobro doći u hladnim danima. Ono što je najbolje jeste da je on veoma isplativ – možete ga, bez pardona, nositi više zima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info