Najzdravija hrana na svijetu

0

Ljudi širom svijeta sve više vjeruju da hrana ima i moć liječenja. Oni su stalno u potrazi za hranom organskog porijekla, a naša je sreća što mi ne moramo poduzimati tako drastične korake. Proizvodnja hrane u našoj zemlji se uveliko razlikuje od proizvodnje hrane na Zapadu (primjer: uzmite veliku crvenu ili zelenu papriku iz Španije, koju možete naći u svim većim prodavnicama i uporedite je sa našom, hercegovačkom, paprikom. Razlika je drastična).

Prilikom sljedeće kupovine, tražite naše proizvode. Ovo nije nikakva reklama za neku od kampanja “Kupujmo domaće” već vam želimo ukazati na činjenicu da je domaće voće i povrće puno kvalitetnije i zdravije nego ono iz uvoza.

Riba


Kod nas se najčešće konzumira morska riba i ona spada u najzdravije ribe, a i odličan je izvor proteina. Kod nas se mogu naći razne vrste, koje u 99% slučajeva potiču iz Jadranskog mora. Dakle, slobodno je jedite. Osim toga i riječna riba je veoma zdrava.

Gljive


Osim što su zdrave, one su od vitalnog značaja za jačanje imuniteta i sprečavanje infekcija. U posljednjih nekoliko decenija imaju i veliku primjenu u medicini, a neka istraživanja pokazuju i da sprečavaju pojavu raka dojke. U našoj zemlji možete pronaći skoro sve vrste gljiva. Na prvom mjestu je “kralj svih gljiva”, vrganj, a osim njega veoma su popularne bukovače, rujnice i šampinjoni.

Kokosov orah


Izrazito je bogat zasićenim mastima, a koliko je on zdrav, toliko su zdravi i njegovi proizvodi, prvenstveno ulje. Studije su pokazale da osobe, koje ga redovno konzumiraju, imaju manji rizik od srčanih oboljenja.

Kokosov orah jedan je od rijetkih izvora laurinske kiseline koja vašem organizmu pomaže da se bori protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Nažalost, kod nas ne raste, ali ga možete kupiti na svakoj pijaci. Kokosovo ulje možete naći u svim, bolje opskrbljenim, prodavnicama zdrave hrane.

Potočarka


Ona je bogat izvor željeza, a istraživanja pokazuju da njeni antioksidanti pomažu u borbi protiv teških oboljenja, kao što su rak pluća i rak dojke. Druga studija pokazuje da dnevna konzumacija potočarke od 85 grama povećava nivo antioksidanata u organizmu za 100%. Potočarka je divlja biljka te raste na izvorima, pored čistih potoka ili jaraka sa vodom. Možete je naći i na pijaci.

Šumsko voće


Šumsko voće, a posebno šumske borovnice, imaju viši nivo antioksidanata nego kultivisane vrste. Studije pokazuju da šumske borovnice mogu suzbiti upale i insulinsku osjetljivost, dva faktora koji mogu dovesti do artritisa i dijabetesa. Kod nas ih ima puno, a osim njih možete pronaći i šumske jagode, kupine, šipak, dud i drenjine. Sve su zdravije od kultivisanih vrsta. Izaberite sami, šuma ili pijaca.

Divlja riža


Njen izgled može biti odbojan, ali je divlja riža bogata proteinima, vlaknima i vitaminima B kompleksa. Možete je naći u svim prodavnicama zdrave hrane. Izbjegavajte bijelu rižu! Naime, istraživanja pokazuju da ona uopšte nije zdrava – ona može dovesti do dijabetesa. Ako vam se već ne sviđa divlja, onda bar konzumirajte smeđu rižu, koja je puno zdravija od bijele.

Med


Bogat je antioksidantima, a često se koristi i kao antiseptik kod liječenja rana. On, takođe, sadrži i fitoestrogene koji mogu spriječiti nastanak raka prostate i raka dojke. Med ima nizak glikemijski indeks pa njegovo konzumiranje neće dovesti do iznenadnog pada nivoa šećera u krvi tokom dana. Preporučujemo da ne kupujete med u prodavnicama već na pijaci. Najbolje je ako poznajete nekoga ko ga proizvodi te ga direktno kupite od te osobe.

Orašasti plodovi


Orah, lješnik ili badem – svi su odličan izvor proteina i minerala potrebnih za normalno funkcionisanje organizma. Osim toga, orasi su dobar izvor esencijalnih masnih kiselina koje štite mozak, kosti i srce od raznih upala i oboljenja. Dakle, pravac pijaca!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info