10 svjetskih misterija koje nikad nisu razriješene

0

Rijetke priče imaju moć da nam momentalno privuku pažnju na način kako to rade misterije. Kodovi, zagonetke i zagonetna umjetnost nas kopkaju zbog svojih intriga: Zašto je poruka kodirana? Koje se to velike tajne iza njih kriju? Uprkos naporima najvećih istoričara današnjice, najučenijih kriptografa i najupornijih lovaca na blago, istorija je puna zagonetki koje ni danas nisu riješene. Mi vam donosimo deset takvih.

 

Vojnićev rukopis

Nazvan po poljsko – američkom kolekcionaru starih knjiga, Vilfridu M. Vojniću, koji ga je dobio 1912. godine, Vojnićev rukopis je knjiga od 240 strana koja je pisana nepoznatim pismom i jezikom. Njegove stranice su ispunjene šarenim crtežima čudnih dijagrama, čudnim događajima i biljkama koje ne liče ni na jednu poznatu vrstu. Autor je nepoznat, a dokazano je jedino da je pisana između 1404. i 1438. godine. Nazvan je “najmisteriozniji rukopis na svijetu”.

 

Kriptos

Kriptos je kodirana skulptura koju je napravio umjetnik Džim Sanborn, a nalazi se ispred ulaza u sjedište CIA, u američkom gradu Lengliju. Toliko je misteriozna da čak ni CIA još nije uspjela da u potpunosti “razbije” kod. Na skulpturi se nalaze četiri natpisa, a od toga su tri dešifrovana. Četvrti, do danas, ostaje prava misterija.

 

Bealeove šifre

Bealeove šifre su tri kodirana teksta koja, navodno, otkrivaju lokaciju na kojoj je zakopano ogromno bogatstvo: hiljade kilograma zlata, srebra i dragulja. Blago je pripadalo misterioznom čovjeku, Tomasu Džefersonu Bealeu, koji ga je zakopao 1818. godine. Do sada je dešifrovan samo jedan tekst, a on otkriva da je blago zakopano negdje u okrugu Bedford. Međutim, tačna lokacija još nije otkrivena.

 

Disk iz Festosa

Misterija diska iz Festosa je priča koja zvuči kao nešto iz filmova o Indijani Džonsu. Otkrio ga je 1908. godine italijanski arheolog Luiđi Pernier, u palači u Knososu. Disk je napravljen od pečene gline i sadrži tajanstvene simbole koji mogu predstavljati nepoznatu vrstu hijeroglifa. Vjeruje se da je napravljen u drugom milenijumu prije nove ere. Do danas je ostao jedna od najpoznatijih zagonetki arheologije.

 

Šagborski natpis

Ako pogledate iz daljine na ovaj spomenik iz osamnaestog vijeka, koji se nalazi u engleskom okrugu Stefordšir, pomislićete da je on ništa drugo do vajarska reinkarnacija poznate Pusenove slike “Arkadijski pastiri”. Ipak, ako ga pogledate izbliza, primijećite neobičan niz slova: DOUOSVAVVM – kod koji niko nije uspio dešifrovati više od 250 godina. Iako identitet osobe koja je napisala kod nije poznat, špekuliše se da bi on mogao biti trag koji su za sobom ostavili Templari te da skriva tajnu mjesta boravka Svetog grala.

 

Slučaj Tamam Shud

Jedna od najvećih australijskih misterija, slučaj Tamam Shud se vrti oko neidentifikovanog muškarca koji je pornađen mrtav, u decembru 1948. godine, na plaži Somerton u Adelejdu. Misterija je produbljena još više kada je u skrivenom džepu pantalona pronađeno parče papira na kojem je pisalo Tamam Shud. Fraza na persijskom znači “gotovo je”, a nalazi se na zadnjoj stranici zbirke pjesama “Rubajat” Omara Hajama. Da misterija bude još veća, kasnije je otkrivena kopija Hajamove zbirke koja sadrži šifrovani kod za koji se vjeruje da ga je ostavio mrtvi muškarac. Ipak, do danas se nije saznalo ko je taj muškarac ni šta zapravo ovaj kod znači.

 

Wow! signal

Jedne ljetne noći, davne 1977. godine, mladi volonter agencije za Traženje vanzemaljske inteligencije, Džeri Ehman, možda je postao prvi čovjek koji je ikada primio poruku vanzemaljskog svijeta. Ehman je skenirao radio talase iz dalekog svemira nadajući se da će slučajno naići na signal bića sa drugih planeta, a onda je vidio da mu očitavanja naglo “skaču”. Signal je trajao sedamdeset dvije sekunde, a dolazio je sa mjesta gdje ljudska noga nikad nije kročila: iz sazvježđa strijelca, u blizini zvijezde Tau Sagittarii, koja je od naše planete udaljena 120 svjetlosnih godina. Ehman je pored ispisa signala napisao “Wow!” te je on tako i dobio ime. Svi pokušaji da se signal ponovo locira su propali, što je dovelo do mnogo kontroverzi i misterije u vezi njegovog porijekla i značenja.

 

Zodijakova slova

Zodijakova slova su niz od četiri šifrovane poruke za koje se vjeruje da ih je napisao serijski ubica Zodijak, koji je terorisao stanovnike San Franciska kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pisma su, najvjerovatnije, napisana s ciljem da se ismiju novinari i policija, a samo jedno od njih je dešifrovano. Identitet ubice takođe ostaje misterija.

 

Džordžijski vodič

Džordžijski vodič, koji se nekada naziva i Američki Stonhendž, je granitni spomenik podignut 1979. godine u okrugu Elbert, u Džordžiji. Na njemu se nalaze natpisi na osam jezika: engleskom, španskom, svahili, hindi, hebrejskom, arapskom, kineskom i ruskom. Natpisi su, zapravo, zapovijesti za novo, nadolazeće, doba. Kamenje je poslagano i u skladu sa određenim astronomskim karakteristikama. Iako spomenik ne sadrži šifrovane poruke, njegova svrha i porijeklo ostaju prekriveni misterijom.

 

Rongorongo

Rongorongo je sistem misterioznih hijeroglifa ispisanih na različitim artefaktima koji se nalaze na Uskršnjem Ostrvu. Mnogi vjeruju da predstavljaju izgubljeni sistem pisanja. Do danas nisu dešifrovani, a njihove istinske poruke, za koje mnogi vjeruju da kriju informacije o civilizaciji ovog ostrva, će možda zauvijek biti izgubljene.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info