8 neočekivanih sredstava za čišćenje

2

Kečap i bijeli hljeb

Koristite hljeb da očistite slike (ulje na platnu). Nježno pritišćite šnitu bijelog hljeba preko slike te ćete tako očistiti prašinu.
Kečap će vam pomoći da očistite sve bakarne i mesingane predmete. Istrljajte predmete kečapom, a njihov prirodni sjaj bi se trebao vratiti u roku od minute. Isperite toplom vodom.

 

Ovsena kaša

Pasta od ovsene kaše i tople vode će vam pomoći da operete jako zaprljane ruke. Na kraju dobro isperite hladnom vodom.

 

Riža

Rižom možete očistiti unutrašnjost vaze ili boce sa uskim grlom. Potrebno je da dodate vodu (do pola) i kašiku riže. Stavite ruku preko otvora (ako je u pitanju vaza), dobro protresite par puta i isperite.

 

Čaj

Čaj će vam pomoći da očistite zarđali alat. Skuhajte par litara jakog, crnog čaja te ga ostavite da se ohladi. Uspite ga u kantu i potopite alat. Ostavite da odstoji par sati. Obrišite alat suhom krpom. PS: Nosite gumene rukavice, inače će vam se ruke ofarbati.

 

Glicerin

On je odlično sredstvo za čišćenje mrlja od voska sa svijećnjaka. Skinite što je više moguće voska, a zatim natopite tufer glicerinom i njime čistite dok mrlja skroz ne nestane.

 

Gazirani sok i hidrogen peroksid

Sudoper ćete najbrže očistiti gaziranim sokom (za najbolje rezultate koristite Schweppes tonic). Natopite krpu sokom i izribajte sudoper. Nakon toga obrišite suhom krpom.
Hidrogen peroksid je najbolje sredstvo za dezinfekciju tastature. Natopite štapić za čišćenje uha te njime čistite tastaturu.

 

Gustin

Pospite gustin preko masnih mrlja na tepihu i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga usisajte.

 

Izopropanol

Obrišite trajne mrlje od markera korištenjem izopropanola ili bilo kojeg drugog 70%-tnog alkohola. Nanesite alkohol na vatu i pređite preko mrlje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info