20 trikova za dekorisanje spavaće sobe

0

Donosimo vam galeriju jednostavnih ideja koje će vam pomoći da svoju spavaću sobu pretvorite u prostor u kojem ćete uvijek uživati.

Jastuci

Što više jastuka, to bolje! To ne moraju biti jastuci za spavanje već dekorativni, raznih boja i dezena.

 

Crno bijeli svijet

Navlaka za jorgan ne mora služiti samo u te svrhe. Ako vam se na zidu iznad uzglavlja ne nalaze slike, okačite navlaku sa crno bijelim motivima. Ona će vam osvježiti prostor.

 

Posteljina s uzorkom

Jedobojna posteljina je dosadna! Uvijek možete nabaviti posteljinu sa jednostavnim uzorkom (grana drveta ili drugi boranički detalji su pun pogodak).

 

Naglasite izvore svjetlosti

Detalji s uzorcima nisu rezervisani samo za posteljinu. Izvore svjetlosti, kao što je lampa (abažur, da budemo precizniji), ćete naglasiti ako na njih dodate grafičke detalje i uzorke.

 

Iskoristite zidove

Podesive lampe i noćni ormarići, koji se mogu pričvrstiti na zidovima, će uštedjeti prostor u manjim spavaćim sobama.

 

Prikažite svoju ličnost

Vaša spavaća soba treba da izrazi i vašu ličnost tako da slobodno možete dozvoliti sebi da prekršite pravila modernog dizajna. To ćete postići ako na zid okačite sliku koju ste sami naslikali.

 

Dosljedno dekorisanje

Imajte na umu da će boja i oblik uzglavlja biti naglašeni bojom zidova. Ako želite neutralnu varijantu, odlučite se za isti spektar boja.

 

Udobnost prije svega

Ne zaboravite da krevet i jastuci moraju biti udobni. Na njima se odmarate te je jako bitno da poštujete pomenuto pravilo. Pernati jastuci i jorgan su pravi blagoslov, a u slučaju da ste alergični na perje, koristite druge prirodne materijale.

 

Odaberite centralnu tačku

Lijep komad namještaja će naglasiti svaku prostoriju i postaće centralna tačka koja privlači pažnju. Taj trik možete primijeniti i u spavaćoj sobi.

 

Imajte na umu razmjer

Veličina lampe bi trebala biti u srazmjernoj veličini sa krevetom – što je veći krevet to bi trebala biti veća i lampa. I obrnuto: manji krevet, manja lampa.

 

Podignite izvor svjetlosti

Zidna lampa će eliminisati potrebu za pretrpavanjem noćnog stolića. Opremite je mehanizmom za podešavanje svjetlosti te ćete na taj način moći da apsolutno uživate u čitanju ili opuštanju.

 

Detalji u boji

Ako želite da vam spavaća soba ne izgleda jednobojno ili jednolično, osvježite je tako što ćete dodati detalje u bojama. Predlažemo da koristite blaže, umirujuće boje: svijetlo plava, nježna boja breskve ili blijedoružičasta.

 

Obratite pažnju na pod

Razdragani žuti tepih djeluje kao nalet sunca u sobama zagasitih boja. Postavite ga pored kreveta te ćete se obradovati prilikom svakog ustajanja.

 

Slaganje boja

Ne želite da vam spavaća soba bude prešarena, jer će vam stalno nešto odvlačiti pažnju. Boje ćete najlakše složiti ako se držite starog dobrog pravila: različite nijanse iste boje (svaka boja ima po nekoliko nijansi, blažih i jačih, tako da na raspolaganju imate čitav niz kombinacija).

 

Dodajte toplinu sa neutralnim bojama

Blaga rasvjeta i neutralne nijanse boja će sobi dodati osjećaj tople udobnosti, a to je ono što svakako želite da postignete.

 

Karakteristični izgled

Neka vaš krevet postane karakteristični znak vaše sobe tako što ćete na njegov ram, preko dana, staviti šareni jorgan. Noću ga povucite za dodatnu toplinu.

 

Fotografije kao umjetnost

Neka vaš lični prostor postane još više lični, tako što ćete na zid okačiti fotografije onih koje volite.

 

Višenamjenski prostor

Vaša spavaća soba treba da bude i vaše utočište za mirno čitanje, pisanje, učenje, koliko i prostor za spavanje i odmaranje. Tanki modularni sto ovdje služi i kao noćni ormarić.

 

Dekorativna mješavina

Nemojte se bojati da uparite dijelove namještaja koji se ne slažu, kao što je ovdje slučaj sa noćnim ormarićima. Par knjiga će vam pomoći da podignete lampu, a ovakav stil će biti i više nego moderan.

 

Odredite nove uloge

Možete da preispitate svrhu i namjenu većeg dijela namještaja, kao što su u ovom slučaju stolići sa pregradama za knjige, koji istovremeno služe i kao noćni stolići i kao police na koje možete staviti knjige i časopise.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info