9 stvari koje niste znale o sopstvenoj kosi

0

Da li šamponirate kosu tokom svakog pranja? Znate li zašto kosa postaje mekša kako starimo? Ovo su samo neke stvari koje niste znale, a koje mogu imati ogroman uticaj na izgled vaše kose!

Perut


Perut ne znači da imate suho tjeme, jer je obično veoma masna. Upravo zbog toga nemojte pokušavati da je se riješite preparatima koji sadrže masti, jer ćete samo pogoršati stvar. Privremena mjera za rješavanje ovog problema je da napravite smjesu od jednake količine vodice za ispiranje usta i hamamelisa te da utrljate prije i poslije šamponiranja.

Četkanje kose


Suprotno uvriježenom mišljenu, pretemeljito četkanje je loše za vašu kosu! Četkanje čupa i lomi kosu te stvara ogrebotine na vlasištu. Ako četkate vuneni pulover u više navrata, on će se iskrzati. Isto važi i za vaše uvojke!

Hladno ispiranje


Ispiranje hladnom vodom neće vašoj kosi dati sjaj! Zapravo, hladna voda sužava kapilare na glavi što uopšte nije dobro za vašu kosu. Ovi sitni krvni sudovi, koji nose hranjive materije i “kupe” otpadne materije sa površine kože glave, potrebno je da budu aktivni za optimalni efekat.

Jačina kose


Prosječno jaka kosa može da izdrži težinu od 23 tone! To je težina od tri i po slona. Vlas zdrave kose je jača od bakarne žice istog prečnika.

Sijeda kosa


Sijeda kosa nije gruba, ona je samo suvlja, a upravo iz tog razloga se i čini da je gruba. Zapravo, ona je mekša kako starimo.

Ishrana


Konzumiranje masnijih riba bogatih omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos i skuša, može vam pomoći da izliječite masno vlasište.

Često šamponiranje


Često šamponiranje vam neće isušiti kosu. Šamponiranje će, ako se radi pravilno i sa odgovarajućim šamponom, dodatno hidratizirati vašu kosu. Obično se misli da često šamponiranje “isušuje prirodna ulja i masti”. Međutim, protok ulja ne kontroliše suvoću kose: ovo radi nivo vlažnosti kose.

Masaža vlasišta


Masaža vlasišta prije šamponiranja može biti od koristi, jer povećava cirkulaciju na samom vlasištu. Stavite obje ruke na glavu, razdvojite prste i masirajte kružnim pokretima. Jedna minuta dnevno će biti sasvim dovoljna.

Sjajna kosa


Sjajna kosa je samo odraz svjetlosti sa njenih vlasi. Da bi se postigao ovaj sjaj, koristite regenerator koji će dati kosi svilenkasti i zdravi izgled.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info