Najzdravija hrana za vaše srce

0

Od doručka, preko ručka i užine pa sve do večere. Da, uvijek možete izabrati neku od namirnica koja će goditi zdravlju vašeg srca. Ovo nije nikakva dijeta već samo smjernice i savjeti koju bi to hranu trebali češće konzumirati, ako želite da održite zdravlje vašeg srca na normalnom nivou. Na kraju, nemojte zaboraviti da je srce najvažniji mišić u našem organizmu i, ako se njemu nešto desi, onda dolazi do velikog broja zdravstvenih komplikacija. To svi želimo da izbjegnemo, zar ne?

 

Ovsene pahuljice

Započnite dan zdjelom ovsenih pahuljica koje su pune omega-3 masnih kiselina, folata i kalijuma. Ova hrana bogata vlaknima snižava nivo holesterola i pomaže da ne dođe do začepljenja arterija.

 

Losos

Prebogat omega-3 masnim kiselinama, losos snižava visoki krvni pritisak te smanjuje rizik od pojave ugrušaka. Dva puta nedeljno i smanjićete rizik od infarkta za jednu trećinu! Niste ljubitelj lososa? Haringa, skuša, tunjevina i sardina imaju sličan efekat.

 

Avokado

Dodajte malo avokada u salatu ili sendvič te na taj način povećajte unos zdravih masti u svojoj ishrani. Avokado sadrži visok nivo mononezasićenih masti koje snižavaju nivo holesterola te pomaže apsorpciju drugih karotenoida (beta – karoten i likopen) koji su od suštinske važnosti za zdravlje srca.

 

Maslinovo ulje

Visok nivo mononezasićenih masti, koje se nalaze u maslinovom ulju, pomaže kod snižavanja holesterola i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Mediteranski “narodi” su već odavno ovoga svjesni pa počnite i vi da ga koristite. Za najbolje rezultate preporučuje se ekstra – djevičansko maslinovo ulje.

 

Orašasti plodovi

Orasi su puni omega-3 masnih kiselina, a pored toga, bogati su (kao i bademi) mononezasićenim i polizasićenim mastima. Oni će podići i nivo vlakana u vašoj ishrani. Poput maslinovog ulja, orasi su odličan izvor zdravih masti koje su neophodne za normalno funkcionisanje vašeg organizma.

 

Bobičasto voće

Borovnice, maline, kupine ili jagode – konzumirajte što češće neke od navedenih, jer su pune antioksidanasa koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka. Borovnice i kupine su posebno dobre, ali i sve druge vrste bobičastog voća su odlične za zdravlje vaših krvnih sudova.

 

Mahunarke

Dodajte vlakna vašoj ishrani uz pomoć sočiva i svih vrsta pasulja. Mahunarke su bogate omega-3 masnim kiselinama, kalcijumom i topljivim vlaknima.

 

Špinat

Špinat će vaše srce održati u top formi, zahvaljujući visokom nivou luteina, folata, kalijuma i vlakana. Mimo špinata, studije pokazuju da osobe koje konzumiraju dosta povrća u svakodnevnoj ishrani su manje sklone srčanim oboljenjima. Prema tome, znate šta vam je činiti!

 

Sjemenke lana

Sjemenke lana su veoma bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Dodajte malo (mljevenih) sjemenki ovsenim pahuljicama i na taj načinj ćete dobiti najzdraviji doručak, a vaše srce će vam biti i više nego zahvalno na tome.

 

Soja

Soja pomaže kod visokog holesterola, a s obzirom na to da sadrži veoma nizak nivo zasićenih masti, ona je i odličan izvor proteina. Osim toga i prerađevine od soje su veoma dobra hrana za zdravlje vašeg srca. Ideja: mlijeko od soje možete dodati ovsenim pahuljicama.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info