I zdravi sastojci mogu uzrokovati debljanje

0

Veoma često imate poriv za slatkišima i to je sasvim u redu. I sami često imate običaj da napravite kolač, držeći se omiljenog recepta na kojem se nalaze zdravi sastojci. Međutim, ako niste pažljivi, vaša poslastica može biti prava “bomba” od koje se možete udebljati. Da bi vam ne bi trebala veća kecelja, izbjegavajte ove greške.

 

Korištenje zdravijih, ali kaloričnijih zamjena

Margarin umjesto putera, med umjesto bijelog šećera, integralno umjesto bijelog brašna – sve navedeni sastojci će smanjiti nivo holesterola i masti, ali oni još uvijek sadrže visok nivo kalorija (ako ne i više nego “originalni” sastojci). Zdravije ne znači uvijek i manje kalorija tako da je ipak potrebno da se držite manjih porcija i prilikom konzumiranja hrane koja je napravljena od zdravijih sastojaka.

 

Previše zdravih preljeva

Orasi, usitnjeni kokos i tamna čokolada su dobri za zdravlje, ali i oni sadrže kalorije i masti. Ako recept zahtijeva njihovo dodavanje u tijesto, a vi to radite “od oka” ili ih stavljate umjesto preljeva kako biste kolač “natrpali” antioksidansima, imajte na umu da dodajete i dodatne kalorije.

 

(Ne)Zdrava poslastica

Ispekli ste slatko, hrskavo lisnato tijesto od integralnog brašna. Zatim ste na njega dodali kuglu sladoleda od vanile, šlag i preljev od topljene čokolade. Samo da znate da vaša zdrava poslastica više nije toliko zdrava. Ako ipak odlučite da je pojedete, podijelite je sa nekim ili pojedite tek par zalogaja.

 

Velike porcije

Odlučili ste da udvostručite sastojke i završili ste sa dva pleha kolača, umjesto sa jednim. Što više kolača imate na vidiku to ćete ih više i pojesti. Ako ne planirate da podijelite, nemojte praviti dodatne porcije koje će vas samo mamiti svojim izgledom i mirisom. I zašto ne biste upotrijebili samo polovinu sastojaka?

 

Suho i svježe voće

Neki recepti zahtijevaju suho voće, ali ipak možete umjesto njega upotrijebiti svježe. Na taj način ćete u kolač dodati manje šećera i kalorija. Svježe brusnice, višnje i borovnice kolaču daju vlažnost i sladak okus te nećete morati dodavati previše šećera ili ulja što automatski znači da će kolač sadržavati manje kalorija.

 

Zdravi sastojci

Kolač s mrkvom je napravljen od mrkve i on je zdrav, zar ne? On i dalje sadrži brašno, jaja i šećer. Iako je napravljen od povrća bogatog vitaminom A, on je i dalje kolač i on još uvijek sadrži kalorije, a pogotovo ako ste ga “umotali” visokokaloričnim preljevom. Samo zato što recept zvuči zdravo, ne znači da neće uzrokovati debljanje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info