5 najgorih stvari koje možete pojesti u sitne sate

1

Ako ste gladni, nema potrebe da se odreknete kasne zakuske, ali je ipak potrebno da dobro razmislite šta ćete to jesti. Ako pojedete “krivu” hranu, poremetićete ugodni san, a i dodaćete nepotrebne kalorije te samim tim i kilograme.

Umjesto da se prihvatite onoga na što prvo naletite u frižideru, pogledajte prvo koje su to vrste hrane koje bi se trebale izbjegavati u kasnim, noćnim satima.

Masna hrana


Od masne i teške hrane ne samo da ćete se osjećati usporeno sledećeg jutra već ćete i opteretiti želudac koji cijelu noć neće uspjeti da svari svu tu hranu. Prije nego pođete na spavanje, držite se podalje od brze hrane, orašastih plodova, sladoleda i svih jela koja sadrže sir.

Namirnice bogate ugljenim hidratima i šećerom


Nešto slatko prije spavanja je možda upravo ono što će vas usrećiti, ali ako pojede komad čokoladne torte ili neki drugi kolač, visok nivo šećera u krvi vam može poremetiti san. Izbjegavajte kolače, kekse i druge dezerte kao i namirnice bogate ugljenim hidratima (bijeli hljeb), a umjesto njih možete pojesti jabuku.

Crveno meso i drugi proteini


Kao i masna hrana, crveno meso će vam teško pasti na želudac te ćete cijelu noć imati problem da ga svarite (crveno meso je najgora varijanta, ali ništa bolje nisu ni svinjetina ni piletina). Ne morate da se sasvim odreknete proteina, ali ipak je pametnije da uzmete malo ćuretine ili čašu jogurta.

Začinjena hrana


Začini mogu biti prirodan lijek za niz oboljenja, ali kada vam se nešto jede kasnu noću, ni ne pomišljajte da prilazite začinjenoj hrani. Ona vam može uznemiriti stomak, a hemikalije koje se nalaze u začinima mogu “probuditi” i ostala čula što vam neće pomoći da zaspite.

Velike porcije


Imajte na umu da kasni obroci ne smiju, količinski, biti veliki kao neki od glavnih obroka. Preporučuje se da ne unosite više od 200 kalorija, a na taj način ćete slatko spavati i nećete poremetiti prehrambene navike.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info