33 istine i zablude o ljepoti – II dio

0

Mit: Vježbanje jednog dijela tijela čini ga mršavijim

Zabluda. Nažalost, ne možete izabrati samo jedan dio tijela sa kojeg vježbom želite skinuti masne naslage. Morate vježbati cijelo tijelo pomoću trčanja, plivanja ili laganih vježbi sa tegovima kako biste izgubili višak kilograma i izgledali zategnuto.

 

Mit: Avokado je odličan za maske

Istina. Zgnječite zreo avokado i pomiješajte ga sa limunovim sokom. Dobijenu masku nanesite na lice i vrat i koža će vam postati čistija i zategnutija.

 

Mit: Neki proizvodi za čišćenje lica smanjuju pore

Zabluda. Veličinu pora određuje genetika. Iako postoji gomila proizvoda koji tvrde da smanjuju veličinu pora, oni ih neće smanjiti trajno. Oni će samo privremeno smanjiti pore tako da je njihova kupovina investicija od koje ćete samo izgubiti novac.

 

Mit: Prekrštene noge uzrokuju proširene vene

Zabluda. Postoji mnogo načina da, potencijalno, dobijete proširene vene, ali nijedan od njih nije povezan sa prekrštanjem nogu. Neki od primjera koji uzrokuju proširene vene su genetika i gojaznost.

 

Mit: Pasta za zube uklanja bubuljice

Istina i zabluda. Pasta za zube sadrži sastojke koji isušuju kožu pa samim tim isušuju/uklanjaju i bubuljice. Iako je ovo istina, isušivanje kože može izazvati i iritaciju pa su prednosti kratkog daha. Savjet: Pridržavajte se normalnog tretmana kože, a kod većih problema posjetite dermatologa.

 

Mit: Sjenka u boji oka ističe oči

Zabluda. Zapravo, kontrastne boje sjenke će istaknuti oči. Evo par preporuka koji zavise od boje vaših očiju:

  • Zelene oči: sjenka boje šljive, tamno smeđa i svijetlo zlatne nijanse
  • Plave oči: sjenka bolje uglja, čokolade, nijanse svijetloljubičaste
  • Smeđe oči: blijedoružičasta, bež, nijanse bronze

 

Mit: I bijelo vino ostavlja mrlje na zubima

Istina. A cijelo vrijeme smo mislili da je crno vino najveći neprijatelj naših zuba! Ispostavilo se da i bijelo vino negativno utiče na zube, čineći ih podložnijim tamnjenju i gubitku prirodne boje.

 

Mit: Izbjeljivanje zuba može oštetiti zubnu caklinu

Istina. Ako koristite proizvode za izbjeljivanje zubi, obavezno pratite uputstvo. Ako se ovi proizvodi koriste nepravilno ili prečesto, mogu dovesti do trajnog oštećenja zuba.

 

Mit: Sijede dlake rastu više, ako se čupaju

Zabluda. Ovo apsolutno nije tačno i nema potrebe da brinete. Čupanje sijedih dlaka se ne preporučuje samo zato što možete oštetiti korijen kose. I tačka!

 

Mit: Tamni lak za nokte može trajno promijeniti boju noktiju

Istina. Ako često nosite tamni lak, postoji velika mogućnost da vam nokti požute. Ali, ne brinite, ovo stanje nije trajno, a može se i izbjeći. Prije nego nanesete tamni lak na nokte, nalakirajte ih prozirnim. Ovo će zaštititi nokte od gubitka njihove prirodne boje.

 

Mit: Spavanje na leđima može spriječiti nastanak bora

Istina. Ako spavate na boku ili stomaku, to može stvoriti tzv. “linije spavanja”. Nakon nekog vremena one se pretvaraju u bore. Savjet: pokušajte spavati na leđima.

 

Mit: Temeljito češljanje kose daje joj sjaj

Zabluda. Eh, da je to bar tako. Naprotiv, preintezivno česljanje kose povećava rizik od čupanja pramenova. Pazite šta radite!

 

Mit: Šišanje ubrzava rast kose

Zabluda. Iako bi voljeli da je ovo istina, činjenica je da će kosa rasti istim tempom, što je oko centimetar do centimetar i po mjesečno.

 

Mit: Proizvodi za uljepšavanje imaju rok trajanja

Istina.Isto kao i sve namirnice i proizvodi za uljepšavanje imaju rok trajanja. Rok trajanja zavisi od samog proizvoda:
  • Maskare i tuševi: 3 mjeseca
  • Tečna šminka i sedefasta sjenka: 6 mjeseci
  • Šminka u prahu, sjenka u prahu, olovka, karmin, sjaj za usne: dvije godine.

 

Mit: Ulje od kokosa efikasno hidratizira kožu

Istina. Ulje od kokosa sadrži prirodne hidratizirajuće sastojke koji mogu udahnuti život u vašu kožu. Ako imate masnu kožu ili probleme sa bubuljicama, onda se držite podalje od kokosovog ulja.

 

Mit: Zaštita od sunca nije potrebna kada je oblačno

Zabluda. Štetni UV zraci sunca su u punom efektu i kada je oblačno. U stvari, oblačnost ponekad daje lažni osjećaj sigurnosti, jer mnogi misle da niže temperature, sa manje sunčevih zraka, ne mogu oštetiti kožu.

 

Mit: Izbjegavanje naočala može stvoriti bore

Istina. Ignorisanje potrebe za naočalama znači da ćete više žmirkati. A što više žmirkate to se više pojavljuju i bore. Zapravo, bilo koji pokreti lica koji se prečesto ponavljaju mogu uzrokovati bore pa zbog toga ne izbjegavajte dioptrijske ili sunčane naočale.

 

Pogledajte i: 33 istine i zablude o ljepoti – I dio

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info