33 istine i zablude o ljepoti – I dio

1

Možete li od namirnica koje imate u kuhinji napraviti odličnu masku za lice? Mogu li se ispucali vrhovi izliječiti ili se moraju odsjeći? Pogledajte šta je istina, a šta zabluda u svijetu ljepote.

 

Mit: Čokolada izaziva bubuljice

Zabluda. Čokolada neće izazvati bubuljice, ali je istina da loša prehrana može iritirati kožu pa se zbog toga preporučuje da se ograniči unos čokolade

 

Mit: Krastavci smanjuju natečene oči

Istina. Natečenost očiju može biti genetska, ali postoje stvari koje možete uraditi kako biste je smanjili. Za to će vam poslužiti krastavci ili bilo šta drugo što je hladno, a da možete staviti na oči. Hladnoća sužava krvne sudove što smanjuje natečenost.

 

Mit: 8 sati sna pomaže kod mršavljenja

Istina. Stručnjaci savjetuju da spavamo osam sati dnevno, ali ako to ne možete postići, spavajte bar sedam. Očigledno je da dok spavamo ne jedemo, ali osim toga, nedovoljno spavanja nas može spriječiti da sagorimo sve potrebne kalorije tokom dana. Zato – nazad u krevet! 🙂

 

Mit: Mobilni telefon može izazvati bubuljice

Istina. Mobilni telefoni su pogodno tlo za razvoj bakterija. Neki stručnjaci tvrde da se na njima nalazi više bakterija nego na kvaki od vrata. Čistite mobilni telefon svaki dan, po mogućnošću čistom krpom ili vlažnom maramicom.

 

Mit: Depilacija uzrokuje rast debljih dlaka

Zabluda. Suprotno uvriježenom mišljenju, depilacija neće uzrokovati rast debljih dlaka. Većina ljudi misli da je ovo istina, jer dlake djeluju deblje dok su kraće, ali možete biti mirni – apsolutno su iste debljine kao što su bile.

 

Mit: Pumpanje četkice u tubu pomaže da bolje nanesete maskaru

Zabluda. Ovo nemojte nikada raditi. Ono što dobijate pumpanjem četkice je dodatni vazduh u maskari koji smanjuje njenu dugotrajnsot, stvara grudvice i potiče razvoj bakterija.

 

Mit: Posuđivanje šminke prijateljicama je razmjena bakterija

Istina. Koliko god biste željele dati svojoj prijateljici da isproba vaš novi sjaj za usne, nemojte to raditi ni u snu. Četkice i druga pomagala za šminkanje kupe bakterije te se zato strogo preporučuje da vašu šminku koristite samo vi.

 

Mit: Cijeđenje bubuljica je u redu, ako to uradite samo ponekad

Zabluda. Ostavite vašu kožu na miru! Ako se “petljate” sa bubuljicama, samo ćete raširiti masnoće i bakterije na čiste dijelove kože. Osim toga, cijeđenje bubuljica će pogoršati vaše pore te nećete imati ljepšu kožu, za koju ste mislili da ćete imati ako iscijedite bubuljicu.

 

Mit: Često pranje lica može eliminisati akne

Zabluda. Prečesto pranje lica će samo isušiti kožu koja će početi da se brže masti, zbog ubrzanog rada lojnica. Lice je potrebno prati dva puta dnevno – ujutro i uveče.

 

Mit: Od čaja zubi postaju žuti

Istina. Zubna caklina može postati žuta od crnog i bijelog vina, gaziranih pića, čaja i kafe. Ukoliko, ipak, ne želite da se odreknete jutarnjeg čaja ili kafe, a ne želite ni da trčite kod zubara svako malo, pokušajte da ih pijete na slamčicu, jer će se na ovaj način smanjiti kontakt sa caklinom.

 

Mit: Ako pijem puno vode, moja koža će biti zdravija

Istina. Voda za piće će vam pomoći da održite vlažnost i zdravlje organizma, a to se odražava i na kožu. Sledeći put kada budete htjeli piti neko gazirano piće, popijte vodu. Vaša koža će vam biti zahvalna na tome, vjerujte nam na riječ.

 

Mit: Parfem treba špricati samo na tačke pulsa

Istina. Nanošenje parfema na tačke pulsa je najbolji način da miris vašeg parfema traje cijeli dan. Mirisi reaguju na toplotu pa našpricajte omiljeni parfem na unutrašnju stranu zglobova ili na vrat te ćete mirisati tokom cijelog dana.

 

Mit: Strije će nestati, ako na njih nanosim kremu

Zabluda. Postoji veliki broj losiona i krema koji tvrde da će, ako ništa drugo, bar smanjiti strije. Kad bi to bar bilo tako! Strije nastaju zbog dobijanja ili gubljenja kilograma te se, obično, ne mogu ničim “izliječiti”.

 

Mit: Maslinovo ulje se može koristiti za pravljenje preparata za čišćenje lica

Istina. Vjerovali ili ne, maslinovo ulje se može koristiti za pravljenje domaćih preparata za čišćenje lica, ali se preporučuje da ih koristite samo ako imate normalan tip kože i ten lica.

 

Mit: Ispucali vrhovi se mogu “izliječiti”

Zabluda. Nažalost, jedini lijek za ispucale vrhove je šišanje. Dobra vijest je da odgovarajući proizvodi za tretman kose mogu da ih ublaže. Usporićete njihovo nastajanje i ako rjeđe upotrebljavate peglu za kosu i fen.

 

Mit: Sunčanje čisti kožu

Zabluda. Nema šanse! Izlaganje suncu ubrzava iritaciju i starenje kože. Obavezno koristite kremu ili losion sa visokim zaštitnim faktorom, jer će vam pomoći da zaštite kožu od negativnog uticaja sunčevog zračenja.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info