7 najpopularnijih sireva na svijetu

0

S radošću ga dodajemo na pizze i tjesteninu. Miješamo ga i u dezerte, a čest je gost i glavnih jela. Volimo ga i na salati. On je kremast, ukusan i primamljiv. Da, to je naš dragi sir. Pokušali smo da zamislimo život bez njega, ali je to bilo nemoguće. Upotrebljavamo ga skoro svaki dan i naprosto ga obožavamo. Da vidimo koje su to najpopularnije vrste ovog, po nama, najboljeg mliječnog proizvoda.

 

Gauda

Gauda je žuto – narandžaste boje, a pravi se od neobranog ili poluobranog kravljeg mlijeka. Bogata mastima, tekstura ovog sira može da varira od polu – tvrde do tvrde. On ima jedinstven okus koji podsjeća na orahe. Naziv je dobio po holandskom gradu Gauda, u kojem je počeo da se proizvodi davne 1184. godine. Danas se proizvodi u cijelom svijetu.

 

Domaći, mladi sir

U većini slučajeva se pravi kod kuće. Za njegovu izradu je potrebno svježe poluobrano, kravlje mlijeko, kiselo mlijeko te pavlaka. Amerikanci tvrde da potiče od njih, mada to nikada nije i zvanično utvrđeno. Pravi se u skoro svim zemljama na svijetu. Može se jesti sam, pomiješan sa voćem ili sa hljebom. Takođe, može se stavljati i u domaće lazanje, pite i razne dezerte.

 

Ementaler

Ementaler vodi porijeklo iz Švajcarske. Jedan je od najatraktivnijih i najukusnijih sireva na svijetu. Prepoznatljiv je po svom izgledu, jer ima na sebi rupe, a toliko je popularan da se često može vidjeti i u crtanim filmovima. Ove rupe se nazivaju i “oči sira”, a što su one veće to je i sam sir ukusniji. Postoji nekoliko verzija ovog sira koji ne vode porijeklo iz Švajcarske, ali se zbog izgleda nazivaju švajcarskim sirom. Sadrži 45% mliječne masti i ima slatkast okus koji podsjeća na orahe.

 

Feta sir

Feta, koja je poznata i pod nazivom slani sir, jedan je od najstarijih sireva na svijetu. Vodi porijeklo iz Grčke, a pravi se miješanjem ovčijeg i kravljeg ili od samog ovčijeg mlijeka. Sir se soli i potapa u surutku u kojoj ostaje nekoliko mjeseci. Siječe se na blokove, a kod nas ga proizvodi više mljekara. Svakako je najpopularniji onaj od Subotičke mljekare. Najčešće se dodaje salatama, a može se jesti i sa samim hljebom.

 

Gorgonzola

Gorgonzola se često naziva i plavi sir, a vodi porijeklo iz italijanske regije Lombardija. Može se praviti od kravljeg, kozjeg ili ovčijeg mlijeka. U njega se dodaju plijesni Penicillium glaucom koje mu daju specifičnu plavkastu boju i ukus. Originalna Gorgonzola ima oznaku D.O.C. i proizvodi se samo u Lombardiji, za razliku od drugih, koje su nastale sličnim postupkom.

 

Mocarela

Mocarela, takođe, vodi porijeklo iz Italije. Bijele je boje i polu – tvrde do tvrde teksture. Pravi se od neobranog ili poluobranog kravljeg mlijeka. Koristi se na tradicionalnim italijanskim jelima koja su popularna u cijelom svijetu: pizze, lazanje, bruskete i razne vrste tjestenine. Kod nas ćete ga najčešće naći u okruglom obliku, a postoje i varijante koje su izrezane na kolutove ili trake.

 

Čedar

Od svih vrsta sireva, čedar je najrasprostranjeniji i najpopularniji sir na svijetu. Naziv je dobio po istoimenom engleskom selu u kojem je prvi put proizveden. Kada govorimo o izgledu, čedar je žute boje i tvrde teksture, a karakteriše ga oštar okus. Ovaj sir se proizvodi u skoro svim zemljama na svijetu te je najkopiraniji sir svih vremena.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info