7 načina da zaštitite i poboljšate vid

0

Čulo vida je, kao i sva ostala čula, veoma važno za normalno funkcionisanje svakog čovjeka. Upravo zato i treba da ga zaštitimo na najbolji mogući način. U današnje vrijeme, kada ste skoro svakodnevno izloženi uticaju kompjuterskih monitora, televizora ili mobilnih telefona, preporučuje se da više obratite pažnju na zdravlje svojih očiju. Redovne kontrole i savjetovanja će vam pomoći u tome, a mi vam donosimo par malih savjeta kako da to uradite i na drugi način.

 

Tamno, lisnato povrće

Špinat, kelj, blitva, raštika i druge vrste povrća tamnih, zelenih, listova sadrže karotenoide kao što su lutein i zeaksantin koji se povezuju sa smanjenjem rizika od razvijanja katarakte i makularne degeneracije. Preporučuju se dvije porcije ove vrste povrća dnevno: za ručak možete jesti špinat, a za večeru brokule.

 

Antioksidansi

Voćke kao što su bobičasto voće, narandže, šljive i višnje pomažu smanjiti štete nastale usljed djelovanja slobodnih radikala koji obično nastaju usljed negativnog djelovanja različitih faktora životne sredine (zagađenost vazduha, negatinvi uticaj sunčeve svjetlosti). Dokazano je da ovi faktori mogu ubrzati pojavu nastanka katarakte i makularne degeneracije. Ipak, spas je u voću: borovnice uvijek možete jesti poslije doručka, a narandže kad god vam se prohtije.

 

Multivitamini

Dodaci prehrani koji sadrže vitamine C i E, beta – karotene i minerale kao što su bakar i cink, usporavaju napredovanje već postojeće makularne degeneracije. Nedavna istraživanja pokazuju da u tome pomažu i vitamini B6 i B12 te folna kiselina. Upravo zbog toga se, kao preventivni korak, preporučuje korištenje multivitamina. Ovo je posebno važno, ako vam je neko u porodici već imao slična oboljenja.

 

Omega-3 masne kiseline

Već svi znamo da su dobre za srce, a istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline koje se nalaze u pojedinim vrstama ribe (losos, tunjevina, šaran) pomažu u očuvanju zaštitne opne oka, smanjuju suhoću oka te čak pomažu i u prevenciji nastanka katarakte. Preporučuje se da konzumirate ribu dva do tri puta sedmično ili da koristite dodatke prehrani koji sadrže riblje ulje (kapsule ribljeg ulja možete naći u svim boljim apotekama). Takođe, smanjite konzumiranje crvenog mesa: nedavna istraživanja pokazuju da visok nivo potrošnje povećava rizik od razvijanja makularne degeneracije.

 

Mrkva

“Šta te muči, cakani?” Ovo hrskavo povrće, poput i drugih vrsta narandžaste boje (bundeva), sadrži visok nivo beta – karotena, karotenoida koji pomaže da sačuvate zdravlje očiju. Možete je konzumirati kao dodatak hrani, a potrudite se da bar tri puta sedmično pojedete jednu svježu mrkvu.

 

Sunčane naočale

UV svjetlost je jedan od glavnih krivaca nastanka katarakte i makularne degeneracije. Istraživanja su pokazala da se pojava katarakte, između ostalog, može spriječiti i ako koristite UV zaštitu. Jedan od najpoznatijih “lijekova” su sunčane naočale. Ali, pazite. Nemojte misliti da su skupe naočale, sa staklima, pomodarstvo. Ne, daleko od toga. Njihova stakla zapravo nude pravu protekciju od UV zračenja, dok to nije slučaj sa naočalima koje možete kupiti na pijaci ili ulici. Takođe, ako nosite sunčane naočale, preporučuje se da nosite i šešir.

 

Fizička aktivnost

Istraživanja pokazuju da aerobne vježbe smanjuju očni pritisak što pomaže da se smanji rizik od pojave glaukoma. Bavite se fizičkim aktivnostima pola sata, bar tri puta sedmično: lagano trčanje, hodanje ili aerobik.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info