Tri brza načina da se otarasite stresa

0

Između svih stvari koje morate obaviti, nećete se uopšte ni sjetiti da se trebate malo opusititi i usporiti. Ipak, imajte u vidu da će vas stres i napetost samo usporavati. Štaviše, prekomjerni stres može podići krvni pritisak, smanjiti imunitet vašeg organizma i dovesti do problema sa spavanjem. Donosimo vam par brzih vježbi koje će vam pomoći da se otarasite moderne pošasti dvadeset i prvog vijeka. Probajte, nemate šta izgubiti.

 

Kada ste nervozni…

…probajte hodajuću meditaciju. Oslobodite se nervne napetosti tako što ćete duboko udahuti i za to vrijeme napraviti četiri koraka te izdahnuti, za šta vam je potrebno isto vrijeme, ponovo četiri koraka. Ponavljajte ovu vježbu bar tri minuta (što duže, to bolje). Počnite sa četiri koraka, a zatim vrijeme potrebno za udah i izdah produžite na šest ili više koraka.

 

Kada vam je potrebna pauza…

…probajte sjedeću meditaciju.
Da vratite um i tijelo na pravi kolosjek, sjednite na pod u udobnom položaju te ispravite leđa. Udahnite u trajanju od tri sekunde, a onda izdahnite u istom vremenskom trajanju. Ponavljajte vježbu bar tri minuta.

 

Kada ste veoma napeti…

…pokušajte istezanje cijelog tijela. Prvi korak: sjedite na stolicu. Postavite stopala tako da stoje ravno na podu. Izdahnite dok se saginjete naprijed, a zatim udahnite vraćajući se u prvobitni položaj. Dok radite vježbu, veoma je važno da se pri udisanju vaš stomak napuhuje prema van. Vježbu ponovite pet puta.

 

Kada ste veoma napeti…

…pokušajte istezanje cijelog tijela. Drugi korak: udahnite i ispružite ruke uvis.Istegnite se nadesno dok izbacujete vazduh iz pluća. Potom udahnite dok se vraćate u prvobitni položaj te ponovo izdahnite dok se istežete nalijevo. Vježbu ponovite pet puta.

 

Kada ste veoma napeti…

…pokušajte istezanje cijelog tijela. Treći korak: savijte ruke u laktovima te izdahnite dok se okrećete nadesno. Nakon toga udahnite dok se vraćate u prvobitni položaj te izdahnite dok se okrećete nalijevo. Vježbu ponovite pet puta.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info