Pet znakova da vam nedostaje vode

0

Dvije trećine našeg tijela se sastoji od vode. Ipak, veoma često zaboravimo da je pijemo ili je zamijenimo nekim drugim napitkom. Da li znate da, kada osjetite žeđ, već ste dehidrirali? To ujedno znači i da je nivo vode u vašem organizmu pao ispod granice koja je potrebna za normalno funkcionisanje. Nemojte misliti da je samo žeđ jedini znak da vam treba vode. Ne, daleko od toga. Postoji još nekoliko znakova koji ukazuju da vam je potrebna voda, a mi vam donosimo pet najčešćih.

 

Umor

Ako osjećate umor tokom cijelog dana, obavezno pijte vodu umjesto nekog kofeinskog napitka za koji mislite da će vas razbuditi. Takođe, ujutro popijte čašu mlake vode, jer će ona “razbuditi” probavni trakt i jetru.

 

Suha koža

Ovo i nije atomska fizika, zar ne? Ipak, bili biste iznenađeni da znate koliko ljudi ima suhu kožu, a da to ne povezuju sa nedostatkom vode u organizmu. Voda pospješuje cirkulaciju unutar kože tako da se obnavljanje kože ne usporava. Umjesto losiona za hidrataciju, pijte više vode pa vidite da li će vam koža i dalje biti suha.

 

Upale oči

Ako su vam oči upale i nemaju sjaj (što je često praćeno i tamnim kolutovima ispod očiju), onda ste najvjerovatnije dehidrirali. Naše oči trebaju uvijek biti vlažne, a voda je neophodna za proizvodnju suza i održavanje vlažnosti žlijezda. Povećajte unos vode, a rezultati će biti odmah vidljivi.

 

Zatvor

Voda pomaže u održavanju vlažnosti crijeva te može spriječiti hronični zatvor. Ukoliko ne pijete dovoljne količine vode, velika je vjerovatnoća da ćete imati poteškoća sa radom crijeva. Upravo zbog toga se i preporučuje minimalno pet čaša vode dnevno.

 

Glavobolja ili vrtoglavica

Glavobolja ili vrtoglavica su pokazatelji da vam je odmah potrebna voda. Ni slučajno ne pokušavajte da je zamijenite sa gaziranim sokom ili drugim napitkom već se dohvatite dobre, čiste vode.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info