Kako da se brže našminkate i sredite

0

Nakon duge i hladne zime, sa prvim zracima sunca i naša koža se mijenja. Toplo vrijeme zahtijeva i moderniji pristup njegovanja kože. Ipak, s obzirom na to da kažu “Vrijeme je novac”, preskočite nepotrebne korake i ne brinite – vaša koža će i dalje biti čista, zdrava i blistava.

 

Pranje lica

Zašto ga smijete preskočiti: Ako pravilno operete lice prije spavanja, vaša koža je još uvijek svježa i čista kad se probudite. Zapravo, prečesto pranje lica može isušiti kožu što će potaknuti pretjerano mašćenje, a krajnji rezultat je masno i prljavo lice. Umjesto standardnog jutarnjeg pranja lica, poprskajte lice toplom vodom i lagano masirajte da biste oživjeli kožu.

 

Piling

Zašto ga smijete preskočiti: Bilo koja metoda pilinga stanjuje kožu – uključujući i abrazivne spužvice i derivate A vitamina, ako što su retin-A, adapalen, tazaroten – te je čini podložnijom oštećenjima od sunca. Skidajući gornji sloj mtvih ćelija kože, izlažete donji, osjetljiviji, sloj kože suncu. Tokom toplih, sunčanih dana, piling je potrebno raditi samo jednom sedmično.

 

Pranje kose

Zašto ga smijete preskočiti: Pranje kose je posebno primamljivo tokom toplih dana, kada sunce i vrućina uzrokuju pojavu znoja, kako po tijelu tako i po koži glave. Međutim, ako šamponirate kosu svaki dan, samo ćete pogoršati stvar – kosa sama po sebi se brže isušuje u ovim danima, a šampon i hlor će je samo još više isušiti. Koliko god bilo teško, po ovakvom vremenu šamponirajte kosu dva puta sedmično. Naravno, možete je prati tokom tuširanja, ali samo čistom vodom, bez šampona. Nakon pranja, na vlažnu kosu nanesite proizvod za oblikovanje te je oblikujte po želji.

 

Nanošenje hidratantne kreme

Zašto ga smijete preskočiti: Krema za zaštitu od sunca, čije se nanošenje nikada ne preskače, će ovlažiti kožu. Korištenje krema ili losiona za zaštitu od sunca, sa zaštitnim faktorom 15 i više, je odlična zamjena za hidratantnu kremu. Pored toga, toplo vrijeme može da uzrokuje i veću vlažnost. Sva ta dodatna vlaga u vazduhu automatski podrazumijeva da je i vaša koža hidratizirana, tako da vam je u samom startu potrebno manje kreme.

 

Upotreba losiona za tijelo

Zašto ga smijete preskočiti: Visoka temperatura može uzrokovati da se losion ponaša kao da ste obukli plastičnu trenerku što rezultuje zagrijavanjem kože, znojenjem i topljenjem losiona. Znoj transformiše konzistentnost losiona te on postaje gnjecav. Korištenje gela za tuširanje koji sadrži sastojke za hidrataciju, kao što su glicerin, aloja ili petrolejski gel, će istovremeno očistiti i hidratizirati kožu te će eliminisati potrebu za dodatnom hidratizacijom.

 

Puder

Zašto ga smijete preskočiti: Puder se na toplom vremenu razmazuje, briše i curi (prilikom znojenja). Ako se i dalje ne osjećate prijatno bez ičega na licu, koristite kremu za samopotamnjivanje koja će sakriti nedostatke na koži. Ali, oprez: nanosite kremu samo jednom sedmično, jer ne želite da dobijete “prepečen” izgled.

 

Serum za kosu

Zašto ga smijete preskočiti: Serumi za kosu obično sadrže silikon, sastojak koji “podmazuje” kosu te joj daje sjaj. Kada izađete na sunce, počinjete da se znojite, a lojne žlijezde koje se nalaze na koži glave pojačavaju svoju aktivnost. Serum će se pomiješati sa mastima te će se kosa brže isprljati i umastiti. Ako želite da ovo izbjegnete, serum nemojte uopšte nanositi.

 

Feniranje kose

Zašto ga smijete preskočiti: Gubljenje vremena i novca (ako se fenirate u frizerskom salonu). Između toplote, vlage i povremenog ljetnog pljuska, čak i najisfeniranija kosa će se ukovrdžati. Predlažemo da feniranje preskočite tokom toplih dana. Sunce i razne hemikalije (hlor) isušuju kosu, a feniranje će je samo još više oštetiti. Umjesto toga, pitajte frizera da vam napravi frizuru koja se lako održava u toplim danima, a uvijek je možete vezati u rep ili podići.

 

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info