Najbolja i najgora hrana za ravan stomak

0

Nemasni jogurt


Znamo da je jogurt dobar za nas, ali da li ste znali da je dobar i za održavanje linije? Probiotičke bakterije koje se nalaze u jogurtu pomažu u održavanju zdravlja probavnog trakta (nizak nivo učestalosti gasova, nadimanja i zatvora) što, na kraju, pomaže da vaš stomak ostane ravan.

Gazirani sokovi


Gazirani sokovi mogu ispuniti stomak vazduhom te ćete nakon toga izgledati naduveno. Umjesto njih, pijte vodu ili pića bez kalorija koja su bogata antioskidansima. Jedno od njih je i zeleni čaj.

Povrće

Ravan stomak ćete zadržati ako konzumirate nešto od sljedećeg povrća: brokula, prokelj, šparoge, paprika i žuti grah koji sadrže vitamine A, C i K te folnu kiselinu, beta – karoten, kalcijum, magnezijum i vlakna.

Rafinisani ugljeni hidrati


Držite se podalje od bijelog brašna i bijele riže, jer se veoma brzo probavljaju, izazivajući povećanje nivoa insulina i šećera u krvi. Ovaj povećani nivo insulina u našem organizmu može uzrokovati značajnije skladištenje masti u predjelu abdomena.

Integralne žitarice


Bijeli hljeb i rižu možete zamijeniti integralnim žitaricama te se možete odlučiti za integralni hljeb, sočivo ili smeđu rižu. Istraživanja pokazuju da ako se konzumiraju integralne žitarice, ne dolazi do pojave masnih naslaga u predjelu abdomena.

Mononezasićene masti


Nova istraživanja pokazuju da ishrana bogata mononezasićenim mastima, kao što je maslinovo ulje, pomaže da se izgube masne naslage i to čak bez mijenjanja unosa kalorija ili dodatnog vježbanja.

Sirće


Japanska studija je pokazala da se supstanca koja sirćetu daje kiselkast okus i jak miris bori protiv masti. Gojazne osobe koje su konzumirale 30 mililitara jabukovog sirćeta dnevno, u vremenskom periodu od 12 sedmica, su izgubile više kilograma od osoba koje ga nisu konzumirale.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info