Želite prekrasnu kosu? Izbjegavajte ovih 9 grešaka

0

Ma ko još ne želi da ima prekrasnu i zdravu kosu? To možete i vi imati, ali je potrebno da obavezno izbjegavate sljedeće greške!

Pranje kose


Kosa najbolje izgleda kada prirodna ulja, koja se nalaze u koži glave, uspiju da stignu do vrhova. Upravo to je razlog zbog kojeg većina svjetskih stručnjaka preporučuje da se kosa pere svaki drugi, treći dan. Ako ipak smatrate da je kosu potrebno malo osvježiti, pošpricajte korijen vodom te osušite fenom.

Vezivanje repa na istom mjestu


Ako vežete rep svaki, ili skoro svaki dan, imajte na umu da postoji mogućnost da se kosa polomi i ošteti. Upravo zbog toga se savjetuje da se kosa ne veže na istom mjestu – pomijerajte tačku vezivanja za centimetar i po gore odnosno dole.

Češljanje mokre kose od korijena do vrhova


Mokru kosu je lakše počešljati ako koristite češalj umjesto četke, ali povlačenje od tjemena do vrhova može prouzrokovati njeno lomljenje. Prvo omekšajte kosu, a zatim počnite da je češljate na krajevima.

Pretjerano četkanje kose


Sve što treba da uradite je nekoliko blagih pokreta koji će raščešljati kosu i “raspodijeliti” njena prirodna ulja od korijena do vrhova. Sve više od toga stvara nepotrebno trenje koje može dovesti do lomljenja kose.

Sušenje mokre kose


Ovo ne samo da će otežati stvaranje željene frizure već će izazvati i oštećenje kose toplotom. Fen treba kosristiti na vlažnoj, nipošto na mokroj, kosi najduže dvadeset minuta. Prije početka sušenja, umotajte kosu u peškir na pet minuta, a nakon toga pustite kosu da “diše” još pet minuta.

Ignorisanje tjemena


Za rast zdrave kose, potrebno je povesti brigu o koži tjemena. Masaža glave vrhovima prstiju će stimulisati protok krvi što će dovesti do rasta zdrave kose. Naravno, uvijek možete upotrijebiti i neki od proizvoda za njegu tjemena.

Korištenje pogrešne četke


Korištenje pogrešne četke vam neće samo oštetiti kosu već ćete se vjerovatno naći i u situaciji da vam se četka zaplela u kosu. Generalno, što imate dužu kosu to bi prečnik četke trebao biti veći. Za veći volumen kose koristite okruglu četku, a da biste dobili glatki izgled kose najbolje je da upotrijebite lopatastu četku.

Izbjegavanje laka za kosu


Lak za kosu ima lošu reputaciju, ali on sadrži polimere koji zadržavaju vlažnost. I suprotno uvriježenom mišljenju, on nije štetan. Polimer je taj koji se učvršćuje na vašoj kosi, a ne alkohol – on ispari prije nego što dođe do kose.

Maskiranje, ne liječenje, peruti


Ako pokušavate da sakrijete perut nekim od hidratantnih preparata (ulje ili razne vrste pomada), to je samo privremeno rješenje: perut je upalno oboljenje kože tjemena koje nema nikakve veze sa suhom kosom. Lijek? Šampon koji sadrži salicilnu kiselinu, cink, selenijum sulfid ili katran će riješiti problem.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info