5 pravila mršavljenja koja morate poštovati

0

Definitivno postoje, pojedina, pravila mršavljenja koje smijete prekršiti, a i dalje ćete gubiti kilograme. S druge strane, ako ste ozbiljni u namjeri da izgubite kilograme, donosimo vam pet striktnih pravila koja morate poštovati.

Uvijek doručkujte

Preskakanje doručka je velika greška. Uživanje u hranjivom doručku će potaknuti brži metabolizam i “ohrabriti” gubljenje kilograma. Izaberite doručak bogat proteinima koji će vam dati energiju, ali i vlaknima koja će vam pomoći da se duže osjećate sitima.

 

Da biste vidjeli promjene, morate ih napraviti

Nažalost, ne možete jesti tešku hranu i očekivati da izgubite kilograme. U cilju podsticanja promjene u težini, morate donijeti odluke koje će biti u duhu zdravijeg načina života, a neke od njih su da se zdravo hranite i da imate uravnotežene obroke. Zapamtite da vi niste samo na dijeti – vi iz temelja mijenjate svoje prehrambene navike.

 

Zdrava hrana ne znači da možete jesti koliko hoćete

Avokado, banane, sok od narandže, smeđa riža – ove namirnice imaju visoku hranjivu vrijednost i dobre su za svaku dijetu, ali to ne znači da one uopšte nemaju kalorija. I dalje trebate biti oprezni kod veličine porcije, čak i kod namirnica koje su apsolutno odlične za vas.

 

Unesene kalorije ne mogu preći potrošene

Gubitak kilograma je jednostavna matematika: morate da sagorite, ili da ne unosite, 1000 kalorija dnevno da biste u roku od jedne sedmice izgubili jedan kilogram. Ako prilikom trčanja sagorite 500 kalorija to znači da tokom tog dana ne smijete unijeti dodatnih 500. Nemojte misliti da će vam vježbanje u teretani dati “besplatnu propusnicu” za razmetanje, jer ćete se naći u situaciji da unosite više kalorija nego što ih sagorijevate što će rezultirati dobitkom, a ne gubitkom kilograma.

 

Kada izgubite kilograme, ne smijete se vraćati na stari način ishrane

Imali ste običaj da jedete čips između obroka, ali ste tu naviku tokom dijete zamijenili salatom ili voćem. Sada, kada ste se riješili suvišnih kilograma, nemojte se vraćati starim navikama. Gubitak težine je doživotna promjena načina života, a ne nešto čemu ćete pribjeći da biste izgubili par kilograma u kratkom vremenskom roku. Kada se vratite starim prehrambenim navikama, kilogrami će se vrlo brzo vratiti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info