10 zabluda o njegovanju kose

0

Mislite da će temeljno četkanje kose svako veče popraviti njen izgled? Ili možda mislite da će češće skraćivanje vrhova ubrzati rast kose? Onda pročitajte nekoliko istina koje se tiču zdrave i lijepe kose.

 

Zabluda: Kosa će rasti brže, ako je češće skraćujete

Istina: Kosa raste oko centimetar i po mjesečno, bez obzira da li je skraćujete ili ne. Nešto brži rast kose može biti tokom ljeta, ali to nema nikakve veze sa makazama već sa hormonima koji u tom periodu malo ubrzavaju njen rast. Ipak, skraćivanje će vam pomoći u jednoj stvari: uklanjanju ispucalih vrhova, zbog čega će vaša kosa izgledati bolje.

 

Zabluda: Stres može prouzrokovati opadanje kose

Istina: Iako vaša kosa stalno opada, otprilike 50 do 120 dlaka dnevno, moguće je da ćete izgubiti koju dlačicu više kada ste pod “katastrofalnim” stresom što znači da ste imali veliku životnu promjenu, kao što je razvod, gubitak posla ili operacija. Za sve druge slučajeve svakodnevnog stresa možete biti bez brige – vaša kosa će ostati na mjestu.

 

Zabluda: Mijenjanje šampona kosi daje zdraviji izgled

Istina: Možda vam se čini da je to tako, ali eksperti se ne slažu. Naime, vaša kosa ne može prepoznati razliku između različitih vrsta šampona niti može postati otporna na bilo koji proizvod. Zbog toga, vaš omiljeni šampon će obaviti posao na isti način kad god ga nanesete, sedmicu za sedmicom, mjesec za mjesecom.

 

Zabluda: Ako iščupate sijedu dlaku, niknuće dvije nove

Istina: Iako ovo apsolutno nije tačno, čupanje sijedih dlaka loša je navika. Možete oštetiti korijen i tako izazvati infekciju ili nastajanje ožiljaka.

 

Zabluda: Ravna, tanka kosa ne može izgledati bujno

Istina: Pet minuta sa nekoliko velikih, vrućih, viklera udahnuće život ravnoj kosi.

 

Zabluda: Da bi se kosa dobro oprala, mora se bar dva puta šamponirati

Istina: Jedno temeljno šamponiranje  dovoljno je da otklonite sve nečistoće.

 

Zabluda: Ispiranje kose hladnom vodom daje joj sjaj

Istina: Hladna voda možda će vas probuditi, ali temperatura vode nema skoro nikakvog uticaja na sjaj vaše kose.

 

Zabluda: Farbanje oštećuje kosu

Istina: Današnji proizvodi, kako za kućnu upotrebu tako i u frizerskim salonima, dovoljno su blagi da ne oštete kosu. Zapravo, neki sadrže posebne regeneratore koji omekšavaju kosu i čine je lakšom za održavanje.

 

Zabluda: Ispucali vrhovi mogu se “zaliječiti” pravim proizvodima

Istina: Jednom kad ispucaju, gotovo je. Jedina stvar koju možete uraditi jeste da ih odsiječete. Ako nemate vremena za frizera, ispucali vrhovi će biti manje primjetni ako u kosu utrljate proizvod koji sadrži silikon ili pčelinji vosak.

 

Zabluda: Kosu treba četkati svaki dan dok vas ne zaboli ruka

Istina: Kosu četkajte samo ako pravite frizuru, jer četkanje izvlači dlake iz njihovih folikula što može oslabiti njihovu postojanost.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info