Kako njegovati kosu bez vještačkih proizvoda

0

Jaja, pavlaka i med su, na prvi pogled, komponente ukusnog doručka, ali su istovremeno odlični sastojci za prirodnu njegu kose. I oni nisu jedini. Jeste li znali da je ulje avokada najsličnije uljima koja se nalaze u našoj koži od bilo kojeg preparata za njegu lica? Ili da je blaga kiselost limuna efikasna zamjena za vještačke proizvode? Sledeći put kada budete htjeli napraviti frizuru, iskoristite neki od prirodnih sastojaka sa ove liste.

 

Za sve tipove kose

Žumance koje je bogato mastima i proteinima prirodno vlaži kosu, a bjelance sadrži enzime koji uklanjaju bakterije i neželjena ulja.

Upotreba: Ako imate normalan tip kose, koristite cijelo jaje; samo bjelance koristite ako imate masnu kosu, a samo žumance ako vam je kosa suha i izlomljena. Jaje (ili dijelove, u zavisnosti od tipa kosa) namažite preko kose i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nakon toga isperite hladnom vodom te našamponirajte. Cijela jaja i bjelance se smiju koristiti samo jednom mjesečno, dok se bjelance smije koristiti svake druge sedmice.

 

Kosa bez sjaja

Proizvodi za njegu kose i zagađenost vazduha mogu napraviti horor film u kojem će glavnu ulogu imati vaša kosa koja je izgubila sjaj i ostala bez vlažnosti. Da bi se riješili ovakve situacije, koristite mliječne proizvode, konkretnije – pavlaku. Mliječna kiselina nježno skida prljavštinu, a mliječna mast hidratizira i vraća vlažnost.

Upotreba: Utrljajte pavlaku u vlažnu kosu i pustite da odstoji dvadeset minuta. Isperite toplom vodom, zatim hladnom te našamponirajte. Tretman se smije primjenjivati svake druge sedmice.

 

Svrab vlasišta

Da se riješite nelagodnog svraba koji može, između ostalih faktora, nastati i zbog loše ishrane, stresa ili klime, probajte mješavinu limunovog soka i maslinovog ulja.

Upotreba: Pomiješajte 30 mililitara svježe iscijeđenog soka od limuna, 30 mililitara maslinovog ulja i 30 mililitara vode i utrljajte na vlažnu kosu. Ostavite da odstoji 20 minuta te isperite i našamponirajte. Tretman se smije primjenjivati svake druge sedmice.

 

Za opuštenu ili osjetljivu kosu

Da biste kosi dodali punoću, posegnite za ne baš damskim pićem: pivom! Popularni fermentirani napitak sadrži visoku koncentraciju kvasca koji će podići umorne uvojke.

Upotreba: Pomiješajte 250 mililitara piva (pivo je potrebno usuti u posudu i ostaviti ga par sati), 15 mililitara ulja (suncokretovo ili uljana repa) i jedno jaje. Utrljajte u čistu, vlažnu kosu i ostavite da odstoji 15 minuta te isperite hladnom vodom. Tretman se smije primjenjivati svake druge sedmice.

 

Za suhu kosu

Bez ibzira da li je vaša kosa postala suha zbog tvrde vode, sunca ili peglanja, prirodni zaslađivač joj može pomoći da vrati staru slavu.

Upotreba: Utrljajte oko 150 grama meda u čistu, vlažnu kosu i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Možete dodati i oko 30 mililitara maslinovog ulja koje će pomoći da se med, ako nije u tečnom stanju, razrijedi i lakše nanese na kosu. Tretman se smije primjenjivati jednom mjesečno.

 

Za kovrdžavu kosu

Kozmetički stručnjaci se kunu u avokado i to ne samo zbog njegovog svojsta da obnavlja oštećenu kosu. Njegova ulja i proteini se mogu pohvaliti najboljom kombinacijom hranjivih tvari od kojih neposlušna kosa postaje glatka i ispravljena.

Upotreba:  Izgnječite pola avokada i utrljajte u čistu, vlažnu kosu. Ostavite da odstoji 15 minuta i isperite. Tretman se smije primjenjivati svake druge sedmice.

 

Za masnu kosu

Ako se pravilno koristi, kukuruzni skrob je jeftin način za uklanjanje masti.

Upotreba: Prebacite skrob u prazni slanik i pospite po suhoj kosi. Nakon deset minuta, uzmite četku i iščetkajte skrob. Tretman se smije primjenjivati svaki drugi dan.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info