Kako očistiti zatvorene pore?

0

Kada je vrijeme hladno i vjetrovito, koža postaje suha, počinje da se peruta i sklona je iritacijama. Zato i ne čudi da su jedan od glavnih problema zatvorene pore. U toplijim danima, ovaj problem se lako rješava upotrebom preparata za suhu kožu, ali je zimi situacija malo drugačija – koža je veoma osjetljiva te upotrebom preparata može doći do još veće iritacije. Ipak, postoje i blaži načini da pore, a samim tim i lice, održite čistima.

 

Vodena para

Tretman lica vodenom parom je, doduše, staromodni lijek, ali postoji razlog zbog čega su ga žene koristile stotinama godina. Umjesto da koristite samo vrelu vodu i ručnik, u vodu stavite par kapi biljnog laksativa prije nego što stavite vodu da proključa. Bilje pomaže “otvoriti” pore, a para je dobar lijek i za zapušene sinuse.

 

Enzimi

Enzimska sredstva za čišćenje lica i maske su savršeni za suhu kožu, jer je ne isušuju kao što je to slučaj sa nekim tradicionalnim pilinzima. Postoji mnogo enzima koji su djelotvorni po ovom pitanju (papain, bromelain), ali potražite proizvode koji sadrže voćne enzime kao aktivni sastojak.

 

Glina

Maske od gline se preporučuju za sve tipove kože, a posebno su korisne tokom zimskog perioda. Glinu u prahu možete nabaviti u skoro svakoj apoteci, a preporučuje se da u glinu dodate zeleni čaj (umjesto vode) i malo meda. Koža će biti mekana i imaće fini sjaj.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info