20 jeftinih ideja za uređenje doma

0

Uz nekoliko jednostavnih ideja i ne previše novca, napravite vaš životni prostor privlačnim za svačije oko. Nema potrebe za pozivanjem majstora, jer sve možete uraditi sami. Vaš životni prostor će biti osvježen, a vi ćete beskrajno uživati.

Obložite zidove platnom

Da posvijetlite prazne zidove, okačite platno obojeno unutrašnjom lateks bojom. Najbolje je da platno bude preko cijelog zida, a ne samo na jednom dijelu.

 

Bočna stalaža

Napravite malu stalažu na koju ćete moći staviti svoje omiljene knjige ili časopise. Na vrh stavite lampu koja će vas osvjetljavati dok budete sjedili i čitali u svom omiljenom naslonjaču.

 

Okačite tanjire

Tanjiri u neočekivanim bojama će osvježiti zid. Bitno je da ne budu iste veličine ili teksture – tanjir sa najdramatičnijim dizajnom stavite u centar te oko njega redajte ostale.

 

Namještaj od pruća

Pleteni namještaj od pruća će promijeniti izgled svake sobe. Stolice stavite same u sunčani ugao, a možete ih i izmiješati sa tapaciranim namještajem.

 

Budite umjetnik

Imate stari ram, a ne znate šta ćete s njim? Zašto ne biste naslikali nešto jednostavno i ubacili u ram? Možete pokazati svoju kreativnost, a vjerujemo da će se i drugima svidjeti vaša umjetnost. Ako je mogao Pikaso, što ne biste i vi?

 

Vještina na djelu

Vještina na djeluIskoristite neparne kuhinjske rukavice! Odsijecite dio rukavice, ako se ne uklapa u ram te zalijepite ljepilom. Ostavite da se osuši preko noći i posao je završen.

 

Dašak ljeta

Iskoristite školjke i sve druge stvari koje imaju vezu sa plažom i ljetom. Imate niz mogućnosti: dekorišite kuhinju ili hodnik, a garantujemo da ćete se super osjećati svaki put kada vidite ljetne detalje, posebno u ovim hladnim danima.

 

Otkačeni dizajn

Ne sviđa vam se abažur na vašoj lampi? Ne brinite, nema razloga za paniku. Evo jedne otkačene ideje: oblijepite abažur tablicom slova (možete je naći na internetu i odštampati), a vrhove oivičite crvenom trakom. Možda izgleda otkačeno, ali je veoma atraktivna.

 

Lažna daska

Ako na krevetu nemate dasku za uzglavlje, možete to riješiti na jednostavan način. Potrebno je samo da ofarbate dio na kojem bi se daska nalazila i stvar je riješena.

 

Galerija fotografija

Prelistajte stare albume i odaberite neku od tema (vjenčanje, odmor, rođendan). Ubacite fotografije u identične ramove i stavite na zid.

 

Ogledalce, ogledalce moje…

Definišite prostor tako što ćete u njega dodati ogledalo. Ono će “uvećati” prostor te će on postati još svjetliji. Da bi cijela priča postala prava drama, izaberite stari ram koji će ogledalu dati raskoš.

 

Nijanse boja

Prostor ćete osvježiti i ako se odlučite za različite boje abažura. Ograničite se na istu boju u jednoj sobi, a mi vam predlažemo paletu neutralnih nijansi.

 

Složite knjige

Nagomilane knjige će uvijek privlačiti neželjenu pažnju. Ako nemate dovoljno mjesta na policama, složite knjige i stavite ih na kraj stola ili komode. Uspjeh zagarantovan!

 

Svjetlost svijeća

Svijeće najbolje izgledaju na gomili, a posebno ako ih postavite na prostranoj površini, kao što je to klub stolić; što je veća površina to bi i svijeće trebale biti veće. Na površinu stavite četiri do pet svijeća različite veličine, ali pazite da budu iste boje.

 

Proljeće u spavaćoj sobi

Bez obzira koje je godišnje doba, vaša spavaća soba može izgledati kao da je uvijek proljeće – nabavite jastučnice i navlake sa cvjetnim detaljima. Pitate se zašto? Pa zar nije lijepo spavati u cvijeću?

 

Proširite prostor

Tijesni prostor će se “proširiti” i soba će izgledati puno prostranije, ako u nju ubacite veliko ogledalo. Ovo je stari trik, a ogledalo bi trebalo da bude veličine tri četvrtine zida.

 

Unutrašnja spoljašnjost

Neka vaš hodnik izgleda spektakularno dodavanjem predmeta iz prirode. Uvijek možete ubaciti par kamenčića koji će prostoru dati “zemaljski” izgled, a najzanimljivije možete i prilijepiti na kukice od vješalice.

 

Isti namještaj, druga namjena

Rasklimanu stolicu ne morate bacati: postavite je pored kreveta te na nju možete staviti budilnik ili lampu za čitanje.

 

Priroda u dnevnom boravku

Dnevni boravak ćete najlakše osvježiti, ako u njega ubacite zelenu boju. Da li će to biti tepih, lampa, vaza ili zid, sve je do vas i vašeg ukusa.

 

Predstavite kolekciju

Ako imate kamin, u mjesecima kada ga ne palite, upotrijebite ga da predstavite svoju kolekciju lampi ili nekih drugih ukrasnih detalja. Skupite slične komade, u jednostavnoj paleti boja, različite visine i oblika.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info