Kako da organizujete i dekorišete police

0

Police za knjige ćete naći u gotovo svakom domu, a nekada može biti veoma teško da ih transformišete u lijepe i privlačne objekte koji, osim osnovne funkcije, imaju i estetsku vrijednost. Saznajte kako dodavanje pozadine, boje i ukrasnih predmeta može transformisati vaše police u dio namještaja na kojem će vam svi zavidjeti.

 

Ko kaže da se na policama za knjige moraju samo i jedino držati knjige? Imate stvari koje nemate gdje da stavite? Rješenje je pred vama – uvijek ih možete staviti u kutiju koju ćete položiti na policu za knjige. Da vam polica ne bi izgledala kao ostava, dodajte i male detalje poput vaze ili radija.

 

Nemate police za knjige, ali imate vitrinu? Knjige uvijek možete staviti u vitrinu koja će uz nekoliko sitnih detalja, kao što su slika ili zdjela sa voćem, izgledati svježe i ultra moderno.

 

Još jedna odlična ideja – svjetlost lampi za čitanje koja obasjava uredno poslagane gomile starih knjiga i staro ulje na platnu odiše čistom elegancijom.

 

Grafička pozadina (koja je zapravo tapeta) daje potpuno novi izgled pomalo raštrkanom aranžmanu, što je odlična ideja za popunjavanje zida na kojem se nalaze police.

 

Dodavanjem sloja bijele boje, ograničavanjem palete boja te razbijanjem odnosa knjiga i vajarskih objekata na obje strane, ove police su pune, ali nisu prenatrpane. Antički par rogova u ramu se bolje uklapa nego da se na njihovom mjestu nalazi neka slika.

 

Intenzivni ton tamno ružičaste boje pretvara, inače mutne police, u glavnu tačku fokusa sa koje ne želite da odvajate pogled.

 

Dvije odvojene police za knjige izgledaju sasvim kohezivno kada podijelite ukrasne predmete kao što su, u ovom slučaju, figure pasa i svijetlo ružičaste korpe.

 

Promjena ugla police može imati ogroman uticaj, kao što su ove unakrsne police koje dnevnom boravku daju moderan i pomalo ekstravagantan izgled.

 

Ultra moderan izgled dnevnog boravka ćete postići ukoliko se odlučite za police različite širine i visine na koje ćete primijeniti klasični kolor bloking – na njih stavite knjige ili ukrasne predmete jarkih boja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info