Greške koje vam mogu oštetiti kožu

0

To je skoro redovna pojava: vaš ten je određeno vrijeme bio sasvim u redu, a onda se preko noći nešto desilo i koža vam izgleda staro i pomalo bolesno. Redovno je čistite i tonirate, ali u čemu ste pogriješili? Pa, ako nisu u pitanju stres ili hormoni, vjerovatno se radi o nekoliko sitnih i, manje očiglednih, greškica kojima ne pridajete veliki zančaj. Da vidimo koje su to greške.

 

Prečesto umivanje

Da li vam je lice, u poslednje vrijeme, veoma suho ili imate osjećaj kao da vam se koža neprestano ljušti? To se vjerovatno dešava zato što se umivate češće nego što bi trebalo. Pretjerano pranje isušuje kožu na šta lojne žlijezde odgovaraju intenzivnijim lučenjem, a koža će se naći u situaciji u kojoj istovremeno dolazi do dehidratacije i mašćenja površinskog sloja. Krajni rezultat je koža sa lošom teksturom.

 

Sastojci maksimalne jačine

Ponekad jače nije bolje, a to se posebno odnosi na njegu lica. Za većinu korisnika ne postoji razlika između efikasnosti benzoil peroksida male, srednje i maksimalne jačine. Velika je vjerovatnoća da će krema u kojoj se nalaze sastojci maksimalne jačine iritirati kožu i izazvati njenu suhoću. Budite veoma oprezni prilikom odabira kreme za lice, a savjetujemo vam da se uvijek odlučite za najblaže varijante.

 

Učestalo mijenjanje proizvoda za njegu kože

Vaša koža je veoma nježna i osjetljiva i iako isprobavanje najnovije kreme ili seruma može da ispuni vašu želju za nečim novim, to može imati negativan uticaj na pH vrijednost vaše kože, ravnotežu vlažnosti i niz drugih faktora. Umjesto da odmah pređete na nove proizvode, pokušajte da ih uvodite postepeno.

 

Kupovina šampona ili regeneratora

Ako vam koža iznenada postane osjetljiva, a nedavno ste kupili neki novi proizvod za njegu kose – taj proizvod bi mogao biti glavni krivac za novonastalo stanje. Alergije kože na proizvode za njegu kose se mogu pojaviti i na leđima, grudima i svim dijelovima tijela koji su bili izloženi datom proizvodu.

 

Zaštita od sunca

Oštećenja kože prouzrokovana negativnim djelovanjem sunca je teško prikriti, a ako blagovremeno ne zaštitite kožu izlažete se riziku od kožnih bolesti što, u najgorem slučaju, može dovesti do raka kože. Bitno je da imate na umu da zaštitna krema protiv sunca treba da bude u svakodnevnoj upotrebi, a ne samo tokom ljetnih mjeseci kada se sunčate na plaži.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info