Živite zdravo: Mediteranski način ishrane

0

Već postoje mnoge dokazane prednosti mediteranske ishrane, a najnovija studija o prehrambenim navikama, u kojoj je sudjelovalo hiljadu ljudi, otkriva da visok nivo mononezasićenih masti, koje se nalaze u mediteranskoj ishrani, štiti od oštećenja krvnih sudova u mozgu. Šta to znači? To znači da ovakav način ishrane može spriječiti od moždanog udara. I ne samo to: prethodne studije su pokazale da ovakav način ishrane smanjuje rizik od srčanog udara i komplikacije kod vida te da kontroliše težinu.

Da vidimo koje se to namirnice najčešće koriste u mediteranskoj ishrani.

 

Orašasti plodovi, legumi i sjemenke

Orašasti plodovi, legumi i sjemenke će vas održati sitima, a štitiće i vaše srce od bolesti i infekcija pa se preporučuje da ih uključite u svakodnevnu ishranu. Zar je toliko teško pojesti kesicu badema za užinu?

 

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži veću količinu zdravih komponenti, kao što su mononezasićene masti i antioksidansi koji štite srce. Preporučuje se korištenje maslinovog ulja visoke kvalitete, kao što je ekstra djevičansko maslinovo ulje – njegova upotreba pruža najviše zdravstvenih pogodnosti.

 

Integralne žitarice

Konzumiranje integralnih žitarica se preporučuje u svakom obroku. One sadrže mnogo hranjivih sastojaka, kao što su vlakna, viamini, proteini i zdrave masti, a sprečavaju pojavu visokog krvnog pritiska te nakupljanje masti u području stomaka.

 

Voće i povrće

Voće i povrće bi trebali, takođe, biti sastavni dio svakog obroka. Svježi proizvodi sadrže gomilu hranjivih sastojaka te se savjetuje njihovo konzumiranje u neograničenim količinama.

 

Riba

Jedan od glavnih sastojaka mediteranske ishrane su riba i morski plodovi. Jedite ribu najmanje dva puta sedmično – riba i morski plodovi sadrže veoma malo kalorija te su dobar izvor omega-3 masnih kiselina.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info