Večera u staklenoj bašti Amsterdama

0

De Kas je veliki restoran i rasadnik koji je smješten u nekadašnjem stakleniku na periferiji Amsterdama. Staklenik je izgrađen 1926. godine i decenijama je opskrbljivao holandske rasadnike. Sve biljke i cvijeće koji su korišteni za opštinske zasade potiču baš sa ovog tla. Krajem osamdesetih, rasadnici su zatvoreni pa je staklenik počeo da propada.

Prije desetak godina, objekat je bio predviđen za rušenje, ali je kuhar Gert Jan Hageman shvatio da bi ovo bila savršena lokacija za restoran i baštu. Obratio se gradskim vlastima sa prijedlogom i kupio je staklenik za samo jedan euro te ga je potpuno renovirao u restoran kakav je i danas.

Trpezarija je prostrana i dobro osvijetljena, a svaki sto ima jasan pogled na baštu, nebo i poluotvorenu kuhinju, zahvaljujući staklenom plafonu i zidovima. Restoran ima i svoju baštu u kojoj raste većina povrća, ljekovitog bilja i začina koji se koriste u kuhinji. Sezonsko povrće stiže iz druge bašte koja je udaljena desetak kilometara od Amsterdama. Sve druge namirnice potrebne u kuhinji, a koje se ne mogu proizvesti, nabavljaju se od lokalnog stanovništva.

Restoran nema stalni jelovnik. On se stalno mijenja tako da nema potrebe da se štampa. Kada dođete , jedino pitanje koje će vam biti postavljeno je da li imate restrikcije u ishrani.

Kuhar Gert Jan Hageman kaže za svoj restoran da je “kuhinja okružena plodnim tlom na kojem uspijevaju povrće i ljekovito bilje. Gdje dnevna svjetlost sija sa svih strana i gdje su kuhari slobodni da izraze svoju kreativnost svakodnevno koristeći najbolje namirnice koje sezona može da ponudi”. Na sve ovo dodaje: “Čini se da je koncept običan i očigledan, ali sam ipak proveo dvadeset godina okružen bijelim pločicama, pod fluoroscentnim osvjetljenjem, prije nego što sam došao do njega.”

 

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info