Svetilište istine

0

Dižući se 105 metara u nebo, Svetilište istine je jedinstvena džinovska struktura koja odaje počast “Staroj viziji zemlje”, “Drevnom znanju” i “Istočnjačkoj filozofiji”. Građevina podsjeća na tajlandski hram ili palaču, ali nije nijedno, a mnogi ljudi je posmatraju kao spomenik ili umjetničko djelo.

Građevina se prostire na 13 hektara, a smještena je na stjenovitom brežuljku koji ima pogled na okean i ujedno ima najljepši pogled u Pataji. Istovremeno je i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u cijelom Tajlandu.

Ona je potpuno izrađena od tikovine, a rezbarije su inspirisane kroz četiri umjetnička i filozofska uticaja na Tajlandu (kinseski, tajlandski, kmerski i indijski). Glave Bude, svete životinje i sve vrste religijskih i filozofskih tema su prikazane kroz hiljade drvenih skulptura koje krase i unutrašnjost i spoljašnjost neobične građevine.

Svetilište istine ima četiri krila, po jedno za svako od četiri vjerovanja koja su inspirisala njegovu izgradnju. Svako od njih uspijeva da impresionira ljepotom dizajna i pažnjom koja je posvećana izradi detalja. Veoma je lako izgubiti pojam o vremenu gledajući neobičnu građevinu i pokušavajući da se ubijedite da je ona u cijelosti izrađena ručno.

U putničkim brošurama je građevina objašnjena kao “razumijevanje drevnog života”, “životni odnos sa univerzumom”  i “zajednički ciljevi života koji vode ka utopiji” što je malo previše za prosječnog turistu, ali ne morate sve razumjeti da biste cijenili ljepotu i veličanstvenost koja vas okružuje u Svetilištu istine.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info