Čudo jednog čovjeka: Kameni vrt Čandigara

0

Kameni vrt Čandigara je park koji se prostire na četrdeset hektara i pun je trgova, vodopada i nekoliko hiljada jedinstvenih stvorenja napravljenih od recikloranih materijala. Stvaran je oko četrdeset godina i to u tajnosti, a njegov kreator je bio indijac Nek Chand.

Nek Chand je krajem pedesetih godina prošlog vijeka radio kao inspektor za puteve te je tako cijela priča i počela. Posao koji je obavljao mu je omogućio da se posveti stijenama i kamenju te ih je ubrzo počeo skupljati. U isto vrijeme je počeo i projekat Čandigar (prvi planirani grad u Indiji) te su manja sela oko ovog područja bila srušena, a time je Nek Chand dobio neiscrpan izvor materijala za svoju kolekciju.

Nakon što je skupio impresivnu kolekciju otpada iz razorenih sela, Chand je 1965. godine počeo maštati o tome da stvori svoje malo kraljevstvo. Pronašao je osamljenu klisuru, u šumi na periferiji grada, i odlučio je da je ona pogodna za gradnju magičnog kraljevstva. Na kraju radnog dana je odlazio na ovo skrovito mjesto i radio uz pomoć svjetlosti zapaljenih guma. Na početku se plašio da bi ga ovaj san mogao koštati gubitka posla, jer se radilo o ilegalnoj radnji, ali ipak nije odustao.

Krhotine razbijenih saksija i boca, dijelovi cigle i prirodnog kamena su glavni sastojci koji su korišteni u stvaranju ovog jedinstvenog svijeta u kojem žive čudesna stvorenja. Chand je, na kraju, skupio hrabrost da se vidi sa glavnim arhitektom koji je radio na projektu Čandgar i da sa njim popriča o svom malom svijetu. Arhitekta je bio oduševljen, ali je savjetovao Chanda da ipak nastavi raditi u tajnosti, s obzirom na to da nije imao dozvolu gradskih vlasti.

Bilo je potrebno više od godinu dana da se gradske vlasti ubijede i Kameni vrt je dobio priznanje koje i zaslužuje. Chand je dobio dozvolu da proširi projekat na dodatnih 25 hektara, a vrt je otvoren za javnost 1976. godine. Danas ga posjeti preko milion i po turista godišnje, a vrt je od sna koji je građen u tajnosti postao druga najpopularnija turistička atrakcija u Indiji.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info