Briselski tepih od cvijeća

0

U Briselu se svake druge godine održava posebana manifestacija koja je nazvana Briselski tepih od cvijeća. Preko 750 000 cvjetova se “utroši” na kreiranje ovog veličanstvenog tepiha čije su dimenzije 77 x 24 metra.

Manifestacija je prvi put održana 1971. godine, a od 1986. godine je prerasla u tradiconalnu manifestaciju koja se održava svake druge godine. Najzastupljenije cvijeće u tepihu su begonije, a upravo njima u čast je i organizovana ova manifestacija, jer je Belgija vodeći svjetski proizvođač begonija.

Manifestacija se održava na glavnom gradskom trgu, u avgustu, i traje tri dana. U izradi tepiha učestvuje oko stotinjak cvjećara iz cijele Belgije, a za svaku manifestaciju se odabire i nova tema. Neke od tema su bile: srednji vijek, ljepote Belgije, Versajski vrtovi, planeta…

Manifestacija je zadnji put održana prije dvije godine, a ove godine će trajati pet dana i održavaće se od 14. do 19. avgusta. Ulaz se ne naplaćuje, a ako želite panoramski pogled sa neke od zgrada na trgu, ipak ćete morati iskeširati tri eura.

Pored begonija, u izradi tepiha se koriste zelena trava i dalije. Inicijator manifestacije je belgijski pejzažni arhitekt E. Stautemans. Početkom 1950. godine počeo je da eksperimentiše sa begonijama kao pokrivačima tla za spoljno uredjenje parkova i dvorišta.

Ove njegove kreacije su bile zapažene te su počele da se, u vidu tepiha, prikazuju po belgijskim gradovima, a nakon toga u Evropi i cijelom svijetu.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info