Vrata pakla

0

Plinski krater Darvaza, koji je poznat pod nazivom “Vrata pakla”, je jama široka 60 i duboka 20 metara koja gori više od 40 godina. Nalazi se u Turkmenistanu, u srcu pustinje Karakum.

Krater nije nastao prirodnim putem već kao posljedica plinske nesreće za vrijeme sovjetskog istraživanja u ovom području 1971. godine.

Područje Darvaza je bogato prirodnim plinom. Tokom bušenja terena 1971. godine, Sovjeti su slučajno probili “krov” podzemne špilje prirodnog plina što je izazvalo urušavanje i formiranje ogromnog kratera. Da bi se spriječilo isticanje otrovnog plina u atmosferu, geolozi su odlučili da na krateru zapale vatru.

Nadali su se da će vatra sagorjeti svo gorivo u roku od nekoliko dana, međutim ispostavilo se da je ovo neiscrpni rezervoar prirodnog plina, obzirom da vatra u krateru gori više od četiri decenije.

Noću je plamen iz kratera vidljiv i na nekoliko kilometara, a miris sagorijevanja sumpora postaje sve intenzivniji kako se približavate plamtećoj jami. Lokalno stanovništvo je, upravo zbog njegovog izgleda tokom noći, prozvalo krater “Vrata pakla”.

 

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info