Izgubljene bašte Heligana

0

Izgubljene bašte Heligana su jedna od najpopularnijih botaničkih bašti u Velikoj Britaniji. Bašte su stvorile generacije porodice Tremejn u vremenskom periodu od polovine osamnaestog do početka dvadesetog vijeka.

Tokom devetnaestog vijeka, bašte su se razvijale i postajale su veće i ekstravagantnije te su zahijevale i veći broj uposlenika koji bi ih održavao. Pred početak Prvog svjetskog rata, Tremejn imanje je zapošljavalo dvadeset i dva baštovana.

Većina ovih baštovana je otišla u rat, a poslije rata njihov broj je bio smanjen pa su bašte bile prepuštene same sebi. Ostatak imanja je izdan pod zakup, a održavanje bašti je bilo misaona imenica. No, 1990. godine, one su ponovo otkrivene.

Otkrio ih je dalji rođak porodice Tremejn koji je na sve moguće načine pokušao da ih ponovo oživi. To mu je i pošlo za rukom te je u njihovoj obnovi učestvovao Tim Smit, arhitekta koji je osmislio “Projekat Raj” (najveća staklena bašta na svijetu).

Bašte se sada mogu pohvaliti sjajnom kolekcijom rododendrona i kamelija, više jezera, veoma produktivnim lejama cvijeća i povrća i divnim prostorom koji je ispunjen suptropskim kulturama, a nazvan je Džungla.

Osim Džungle, postoje još tri tematske cjeline: u jednoj se nalaze neobične skulpture ljudskih tijela koje su nazvane Džinovska glava i Djevica od blata, a prekrivene su bršljenom, travom i mahovinom; druga je posvećena životu u divljini, a treća je nazvana Sjeverna bašta i rezervisana je za cvijeće i povrće. Izgubljene bašte se prostiru preko 80 hektara.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info