Dobro došli u flamingo grad

0

Svake godine, kenijska jezera su domaćini populaciji flamingosa. Za veoma kratko vrijeme, područje oko skupine jezera postaje spektakularan prizor ružičaste boje koja se stvara dolaskom stotina hiljada flamingosa. Oni dolaze na ovu lokaciju radi parenja.

Možda ste se zapitali zašto baš na ovu lokaciju? I zašto u tolikom broju? Činjenica je da mnogobrojnost znači sigurnost – veoma su male šanse da ih neko napane kada su na okupu. Ova lokacija je posebno pogodna i zbog ishrane.

Pojedina jezera, a posebno jezero Bogoria, su slana i alkalna. Većina životinjskih vrsta ih ne smatra “privlačnim” za život ili ishranu, osim flamingosa – na ovim jezerima rastu alge kojima se oni hrane, a njihov rast je ubrzan zbog toga što je voda plitka te sunčeve zrake brže dopiru do njih.

Flamingosi obožavaju ove plavo – zelene alge te je to jedan od glavnih razloga zbog kojih se stotine hiljada ovih prekrasnih ptica sjati na jezerima. Osim jezera Bogoria, alge se mogu naći i u jezerima Elmenteita i Nakuru što znači da flamingosi i njih ophode u velikom broju.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info