Poštareva palača

0

Ova priča počinje 1879. godine. Joseph – Ferdinand Cheval (1836 – 1924), koji je u to vrijeme imao četrdeset i tri godine, radio je dvanaest godina kao poštar u malom mjestu na jugoistoku Francuske. Dnevno je prelazio i do 32 kilometara, a to je vrijeme provodio sanjareći. Jednog dana se spotaknuo o kamen koji mu je, zbog svog izgleda, privukao pažnju te je poštar odlučio da ga ponese kući.

Uskoro je postao zavisan o skupljanju kamenja, a kada je njegovoj ženi dosadilo da mu prazni džepove pune kamenja, sa sobom je nosio korpu. Ubrzo je korpa zamijenjena kolicima… Tokom naredne 33 godine, on i njegova supruga su gradili, od prikupljenog kamenja, jednu od najčudnijih građevina na svijetu koju su nazvali Idealna palača (Palais Idéal). Po njegovim proračunima, trebalo im je više od 9 000 hiljada dana ili 65 000 sati za ovaj poduhvat, a rezultat je – preko 100 000 ljudi godišnje posjeti ovu palaču u selu Otriv, sjeverno od Valensa.

Palača je mješavina različitih stilova, a inspiracija je bila od hrišćanstva do hinduizma. U Idealnoj palači ćete naći skoro sve stilove: od hinduističkog hrama preko planinske kolibe sve do spomenika Maison Carrée koji stoji uz srednjovjekovnu kulu, a negdje između se nalazi i džamija.

 

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info