Pogled na Afriku iz vazduha

1

Afrika je drugi najveći i najnaseljeniji kontinent naše planete, a na njemu se nalazi 56 država. Kontinent različitosti, kultura, netaknute prirode, religija, lavova, slanih jezera… Ovaj put se nećemo osvrtati na mnogobrojne probleme i nedaće sa kojima se države ovog kontinenta susreću već na njegove prirodne ljepote. I to iz vazduha!

Scena koja podsjeća na biblijska vremena – karavani stižu u rudnik soli na jezeru Asele, koje se nalazi 116 metara ispod nadmorske visine. U Etiopiji su vijekovima korišteni blokovi soli umjesto novca.

 

Radnici na jezeru Afrera prerađuju sirovu so. Radovi su privremeno bili obustavljeni kada je prošle godine eruptirao vulkan u susjednoj Eritreji, usljed čega je pepeo padao na so.

 

Objekat za izvlačenje soli u sjevernoj Etiopiji gdje se hiper – slana voda iz jezera Afrera ispumpava u bazene u kojima će doći do njenog isparavanja i stvaranja soli.

 

Drevni tokovi lave u blizini rijeke Avaš podsjećaju na kičmu neke nemani.

 

Sumpor i alge pretvaraju izvore tople vode u bazene živih boja. Prilikom isparavanja vode, soli i minerali formiraju živopisnu koru.

 

Podzemna voda zagrijana do ključanja pretvara se u paru na terenu gejzira, sjeverozapadno od jezera Abe.

 

Jezero lave u krateru najaktivnijeg vulkana u regionu, Erta Ale.

 

Masivne kamene ploče koje su nagnute poput domina. U jednom od ovih kanjona se nalazi i autoput koji spaja Etiopiju i Džibuti.

 

Oblikovane vjetrovima koji konstantno duvaju od istoka ka zapadu, pješčane dine migriraju preko drevnog morskog dna, dižući se i do dva metra.

 

Bedemi soli, blata i potaša, od kojih su neki visoki i do 25 metara, uzdižu se iznad kanjona i litica na krilu planine Dalol. Krivudavi oblici su djelo oluja i poplava.

 

Šiljate kule su poznate pod nazivom sedreni dimnjaci, a nastale su dizanjem pare minerala iz podzemnih komora u kojima se nalazi lava. Kako se para isparava, ona ostavlja minerale oko svakog otvora.

 

Jezero Asal u Džibutiju je jedno od najslanijih jezera na svijetu. Intenzivna toplota i jaki vjetrovi potpomažu brže isparavanje pri čemu se stvara pojas minerala i soli na obali jezera.

 

Jezero Asal je najniža tačka Afrike – leži na 156 metara ispod nivoa mora i jedno je od najnerazvijenih rezervoara soli na svijetu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info