Gaza kakvu niste vidjeli u medijima

0

Većina slika i video zapisa iz Gaze prikazuje ili “izvršioce” (maskirani militanti koji ispaljuju rakete na Izrael) ili žrtve (tijela i ruševine nastale usljed izraelskog granatiranja). Mali je broj onih koji prikazuju stanovnike Gaze kao obične, normalne, ljude čiji težak, ali kompleksan život prkosi stereotipima prikazanih na slikama u stranim medijima.

 

Ribar na čamcu pored obale na kojoj se vide ruševine. Na horizontu se vidi dim iz elektrane koja se nalazi u izraelskom gradu Aškelonu.

 

Palestinski surfer uživa na talasima. Naučio je surfati i dobio je dasku uz pomoć izraelske organizacije “Surfanje za mir”. Organizacija je osnovana s ciljem stvaranja veza između izraelske i palestinske omladine.

 

Koristeći staru tehniku, palestinski ribar popravlja svoju mrežu na plaži u Gazi.

 

Palestinci ispravljaju zamršenu željeznu armaturu koju su pokupili sa zgrada porušenih tokom izraelskih vazdušnih napada. Reciklaža građevinskog materijala je neophodna zbog izraelskih restrikcija na uvoz robe u Gazu.

 

Palestinski dječaci koriste gumene lopte zakopane u pijesku, koje im služe kao trampolina, da bi izveli trikove koji prkose gravitaciji. 45% od ukupnog stanovništva Gaze je mlađe od 14 godina.

 

Palestinski ribarski brod baca mreže na obali Gaze. Ulov je veoma slab, jer mu nije dozvoljeno da se otisne dalje u more.

 

Starija palestinska žena čuva koze na farmi jagoda, u blizini sjeverne granice Gaze sa Izraelom.

 

Palestinac skuplja i prevozi građevinski materijal sa hotela na kojem su, zbog granatiranja, obustavljeni radovi. Prema podacima UN-a, 70% stanovnika Gaze živi u siromaštvu, što ih tjera da pronađu “kreativne” načine života ili da se oslanjaju na stranu pomoć.

 

Omladina Gaze vikendima peca sa brane koja je napravljena od otpada srušenih zgrada.

 

Uprkos ekonomskim, socijalnim i političkim izazovima, mladi ljudi nalaze načine da se zabave.

 

Flota ribarskih čamaca leži usidrena u gradskoj luci dok se zadnji zraci sunca rumene na nebu.

 

Osvijetljeni vatrom i vođeni bubnjevima, muškarci plješću i pjevaju u kolibi na obali.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info